Je tijdlijn op Facebook die volstroomt met berichten, trosjes kinderen die gebogen over hun telefoon zoekend op straat lopen en (jong)volwassenen die hun gele Pikachu-mutsweer van stal hebben gehaald – de hype rond Pokémon Go kan je moeilijk ontgaan zijn. Maar waar gáát het nou allemaal over?
Hoe werkt het?
We leerden Pokémon kennen in 1995, toen de Nintendo-spelletjesreeks de wereld veroverde. Nu keren de figuurtjes terug in het smartphonespel Pokémon Go, waarbij spelers de Pokémon moeten vangen.
Bijzonder aan de app is dat die gebruik maakt van GPS-coördinaten van de gebruiker en ‘augmented reality’. Daardoor verschijnt een plattegrond met je huidige locatie en zie je met behulp van je camera Pokémonfiguren opduiken alsof ze echt voor je staan. Je moet een bal gooien om de Pokémon te kunnen vangen (figuurlijk dan, door te swipen op je scherm).
Wat is er zo leuk aan?
Nederlanders zitten te veel, waarschuwde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gisteren. En dan met name jongeren tussen de twaalf en twintig jaar, die brengen welgeteld zo’n 10,4 uur per dag op hun kont door. Goed nieuws dus, dat ze de tablet op de bank verruilen voor een zoektocht buiten de deur. En het is ook een stuk socialer dan thuis achter de computer: Pokémonjagers zoeken elkaar online en in het echt op om tips uit te wisselen en samen op pad te gaan.
Zijn er ook gevaren?
Dat je de Pokémon op de gekste plekken kunt tegenkomen geeft het spel een bijzondere twist, maar het zorgt her en der ook voor overlast. Zo worden in Australië en Amerika politiebureau’s overspoeld door mensen die een Pokémon willen vangen die in het bureau geplaatst is. Daarom riep de Amsterdamse politie mensen via Facebook op om rekening te houden met andere bezoekers van het bureau. En het Academisch Medisch Centrum tweette een oproep om de verzorging voor de zieke Pokémon die in het ziekenhuis is geplaatst toch vooral aan het personeel over te laten.
Er is een zieke pokémon in het AMC – wij zullen goed voor ‘m zorgen. We stellen het op prijs als je ‘m niet bezoekt. pic.twitter.com/u8RACvGZgp
— Dit account is inactief (@AMC_NL) July 11, 2016
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Ook waarschuwt de politie voor ongevallen. Op internet circuleren steeds meer verhalen van mensen die zich spelenderwijs de vernieling in hielpen, zoals een gamer die in het water viel bij een vangpoging van een water-Pokémon. En een andere enthousiasteling die niet meer keek waar hij liep en zijn voet deels brak in een greppel. Of neem de Pokémonjagers die vandaag nog van het spoor zijn geplukt. Verder is het opletten geblazen met de zogenaamde Pokéstops. Daarbij worden Pokémon naar een specifieke locatie getrokken, een functie die criminelen ook hebben ontdekt om mensen te lokken en beroven.
Met een beetje gezond verstand zijn vervelende gebeurtenissen natuurlijk wel te voorkomen. Speel veilig, of speel niet, dus. En zoals ook de politie zegt: Gotta catch ‘em all!