Boekenclubrecensie De wijsheid van een tandeloze glimlach
Het boek begint met de interessante vraag: Gaan we waardig oud worden en over naar een volgende levensfase of proberen we zo lang mogelijk onze jeugd vast te houden. Het vasthouden van de jeugd gaat dan gepaard met pijnlijke ingrepen en het krampachtig vasthouden aan jeugdig gedrag. Op reis in Griekenland bestudeerd de auteur de Griekse inwoners en verschillende filosofen.
Het is de moeite waard om hier eens je gedachten over te laten gaan. De visie van de filosofen gedurende de geschiedenis is erg interessant.
Wat ik wel jammer vond is dat in de vertaling ook Engelse gedichten en liedjes zijn vertaald zodat ze niet meer herkenbaar zijn.
Uiteindelijk is de keuze van de auteur om een oude man te worden. Wat ik mis is wel een terugblik op de vraag in het begin. De Griekse dorpsbewoners genieten van elkaars gezelschap. Er wordt lang getafeld en genoten van diverse Griekse delicatessen. Waarom is de keuze om de ouderdom te accepteren ook een keuze om een tandeloze mond te accepteren? Waardig oud worden kan ook met de hedendaagse mogelijkheden. Juist het genieten van eten met vrienden, eten waarbij je proeft wat je eet zonder dat het onder je prothese blijft zitten, gaat natuurlijk veel prettiger met tanden of de vervanging daarvan, implantaten. Een los kunstgebit geeft smaakverlies, verminderde kauwfunctie, minder stimulering van de hersenfunctie door verminderde kauwkracht.
Het boekje is een aanrader voor de lezer die geïnteresseerd is in ouder worden en graag eens wat over over filosofie leest.
L. Stel