Niks stille zaal! Klassieke muziek in de natuur
Drie dagen lang en twaalf uur per dag ruim honderd concerten, lezingen, muziekdocu's en rollende keukens.
Van Puccini tot Bach, van Machaut tot Simeon ten Holt met lijntjes naar jazz, wereld- en popmuziek. Er is pizza en bier, er zijn oesters en champagne. Films, verhalen en een speciaal kinderprogramma… Klinkt goed toch?
Wonderfeel, hét buitenfestival voor klassieke muziek, was vorig jaar zo’n succes dat er een vervolg komt. In natuurgebied Schaep en Burgh te ’s-Graveland geniet je drie dagen lang en twaalf uur per dag van meer dan honderd concerten, lezingen, kinderactiviteiten, muziekdocumentaires en rollende keukens.
Klassiek, maar dan niet klassiek
“De basis van Wonderfeel is klassieke muziek, maar de programmering is breder dan dat. Ik vind die open benadering te gek,” vertelde harpist Remy van Kesteren aan Zin. Voor zijn nieuwe plaat Tomorrow eyes componeerde hij voor het eerst zelf de muziek. Op Wonderfeel speelt hij zijn nieuwe muziek met, nog een primeur, een band inclusief drummer.
Vergeet genres
Het Raggaze Quartet, Kapok en Slagwerk Den Haag mixen klassiek, jazz, improvisatie en hedendaags. Ook jazzcollectief New Cool Collective kan er wat van, met inspiratiebronnen als het Senegalese Orchestra Baobab, psychedelische cumbia, Kaapstad en de Italiaanse cinema.
Meer dan muziek
Taal- en theaterliefhebber? De performers van Project Wildeman combineren strakke woordsalvo’s en maniakale rondedansen met soundscapes en rake poëtische oneliners. Ook voor entertainment met een maatschappelijk thema kun je bij Wonderfeel terecht. Neem de aangrijpende miniopera Postcards from Aleppo, die componist Merlijn Twaalhoven en schrijver Abdelkader Benali maakten met een aantal Syrische vluchtelingen.
De zes podia liggen een mini-wandeling van elkaar verspreid. Het festival maakt klassieke muziek ook letterlijk meer toegankelijk: als toehoorder zit je om de musici heen. Wonderfeel, van 22 t/m 24 juli 2016.