Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Deze keer over (het gevaar van) hokjesdenken.
Stempel erop
Iemand die in het Gooi woont, is een kakker en mensen uit de Schilderswijk zijn aso’s. Bijna iedereen doet aan dit soort stereotypering. Psychologen ontdekten dat het nog verder gaat: de stereotypes misleiden onze hersenen zó dat we gezichten anders gaan zien, zodat ze aan onze vooroordelen voldoen.
Om de cognitieve processen te onderzoeken moesten proefpersonen in een fMRI liggen. Hierin worden de hersenactiviteiten 3-dimensionaal zichtbaar gemaakt. Ze kregen gezichten met verschillende emoties te zien, van personen met verschillende etnische achtergronden en geslachten. Er werd gekeken welke hersengebieden oplichtten bij welk gezicht. Vervolgens moesten de proefpersonen op een computer gezichten categoriseren naar geslacht, huidskleur en emoties. Hun muisbewegingen werden daarbij gemeten. Ook al categoriseerden de deelnemers de gezichten goed – dus een blij gezicht werd als ‘vrolijk’ bestempeld – hun muis neigde eerst naar een heel andere categorie. Zo werd een foto van een donkere man vaak bijna ingedeeld in de categorie ‘boos’, terwijl hij vrolijk keek. Verder werden Aziatische vrouwen bestempeld als volgzaam.
Hoewel de proefpersonen deze vooroordelen niet zelf steunden, is het duidelijk dat stereotypes onbewust invloed hebben op de manier waarop we gezichten verwerken. Best verontrustend!
Bronnen: Nature Neuroscience, The Independent, International Business Times
KIJK in Zin
Benieuwd naar de laatste inzichten over maagzuigers, comatesten en risicomijdend gedrag? Die lees je in Zin 9. Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.