BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Schrijf jij de volgende bestseller?

Schrijf jij de volgende bestseller?

Vier schrijvers het schrijfwerk.

Vier schrijvers geven een inkijkje in hun schrijfproces. Wat zijn hun gewoontes? En hoe schrijf je een goede thriller? Kijk en leer.

Het voorbereidende werk volgens Tomas Ross: Ross beseft dat vrouwen tegenwoordig de toon aangeven in het vaderlandse thrillermétier. “Maar ze schrijven grotendeels voor hun eigen sekse, zal ik maar zeggen. Het is toch meestal een heldin in een Vinex-wijk waar ze vreemd gaat en godmag- weten-wat. Mijn boeken zijn mannelijker, politiek getint, meer berustend op de werkelijkheid.” Voor puur fictieve thrillers heeft hij geen belangstelling, want dat zijn – “je mag het eigenlijk niet zeggen” – veelal vliegtuigboeken: je hebt ze uit en gooit ze weg…lees hier meer. 

Moeite met de eerste zinnen? Siska Mulder geeft je tips voor dé perfecte opening. “De eerste bladzijde van mijn boeken herschrijf ik eindeloos. Ik moet de toon dan nog vinden. Steeds ga ik weer terug naar het begin en weer schaven, weer zinnen schrappen. Ja, de eerste zin moet er ook aan geloven. Voor mijn laatste boek had ik een prachtige beginzin – zo’n eerste zin die ik altijd al had willen schrijven. Met een mooi ritme, intrigerend, klassiek lang. Maar hij moest sneuvelen omdat hij niet bij de rest van het boek paste. Een pijnlijke operatie. Ik wist dat hij niet kon blijven staan en toch heb ik er nog lang over gedaan voordat ik op delete drukte.” Verder lezen? 

Goed. De eerste zinnen staan op papier. Maar hoe blijft het spannend? Charles den Tex leert je meer. De eerste tip die Den Tex toekomstige thrillercollega’s zou willen meegeven: “Maak heel duidelijk en goed onderscheid tussen het plot – wat je wilt vertellen – en het plotten. Dat laatste is het allerbelangrijkste bij het schrijven van een boek. Je moet op elk moment nadenken over wat er gebeurt en wat de consequenties van die gebeurtenissen zijn voor je personages…lees verder

Belangrijk: sterke karakters en mooie dialogen. Carla de Jong weet hoe je dit creëert. “Ik put nog steeds uit situaties die ik zelf heb meegemaakt. Omdat ik het dicht bij huis hou, hoef ik niet veel research te doen. Maar ik zorg wel dat ik up-to-date blijf. Er is een arts die altijd meeleest om te kijken of het allemaal klopt. Zeker als het om de medische details gaat.”…meer lezen? 

Succes!