Gluren bij de buren 2.0
Bij de Open Monumentendag openen duizenden monumenten hun (normaal vaak gesloten) deuren.
Elk jaar bezoeken 900.000 mensen de Open Monumentendag. Wat is er die dag (of eigenlijk, twee dagen) allemaal te doen?
5.000 open deuren
Tijdens de Open Monumentendag, dit jaar het weekend van 10 en 11 september, openen duizenden Nederlandse monumenten hun deuren (gratis!), van boerderijen, vuurtorens en molens tot loodsen, kastelen en kerken. Moeilijk kiezen waar je een kijkje gaat nemen? Verschillende organisaties geven je gouden tips, zoals Staatsbosbeheer (o.a. Radio Kootwijk op de Veluwe) als het Nationaal Restauratiefonds (zoals Meestoof de Nijverheid in Kapelle).
Iconisch
Thema van deze alweer 30ste editie is ‘iconen en symbolen’. In monumenten zijn die tekens en beelden overal, zowel binnen als buiten; in schilderingen, ornamenten, in reliëfs. En uiteraard hebben sommige monumenten zelf ook iconische waarde in hun omgeving, zoals koetshuizen, kerktorens, kastelen, stadhuizen en molens.
Vaar, fiets, verwonder
Behalve binnengluren op al die bijzondere plekken, kan je ook deelnemen aan diverse activiteiten door het hele land. Zo kan je met een trekvaart over de Vliet (Zuid-Holland) of met de voormalige veerboot ‘Heen en weer III’ vanaf de Rotterdamse Veerhaven, naar de film in de Stoomhal te Wormer, de symboliek op begraafplaatsen in Leidschendam, Voorburg en Stompwijk verkennen of naar de boekenmarkt in de kerk van Koewacht. Alle markten, lezingen, themaroutes, rondleidingen en andere activiteiten kan je hier opzoeken.
Open Monumentendag 2016, op 10 en 11 september. Openmonumentendag.nl
Slapen in een monument
Op je gemak genieten van een monument, helemaal voor jezelf? Bij Belvilla vertoef je een (lang) weekeinde of vakantie in een historisch pand. Zo kan je logeren ‘in het verleden’, terwijl je door hedendaags comfort wordt omgeven. En het wordt nog mooier: Zin-lezers krijgen korting! Meer informatie (en mooie locaties) vind je hier.
Grootbeeld: Hans Splinter via Flickr