BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Heel Holland gaat weer bakken!

Heel Holland gaat weer bakken!

Jij ook? We hebben alvast een heerlijk recept voor je uitgezocht…

Jawel, ’s lands lekkerste talentenjacht gaat vandaag weer van start! Wij blikken vooruit op het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt. En zochten een verrukkelijk bakrecept voor je uit.

Heel Holland Bakt recepten delicious cupcakes

Gezellige strijd

Acht weken lang nemen tien thuisbakkers het tegen elkaar op. Meesterpatissier Robèrt van Beckhoven en culinair publicist Janny van der Heijden beoordelen of de kandidaten er wat van bakken, komiek André van Duin neemt het presentatiestokje over van Martine Bijl. Van bakken is hij geen groot fan, van het programma wél. Met zijn man keek hij vanaf de allereerste aflevering naar Heel Holland Bakt. “Het is zo gezellig om naar te kijken,” vertelt Van Duin aan Omroep Max. “Even geen zorgen aan je hoofd. Er is al zoveel narigheid in de wereld en dan maak je je even druk om een taartje dat instort.”

Heel Holland Bakt 2016, vanaf 4 september elke zondag om 20:20 uur op NPO1. Uitzendingen terugzien, recepten inzien en alle kandidaten bekijken kan op Heelhollandbakt.omroepmax.nl.

In Amsterdam zijn ze in ieder geval al in de stemming, daar verspreidt een ware Heel Holland Bakt-tram de geur van appeltaart door de stad.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Zelf aan de (be)slag

Makkie Mulder, hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland, verzamelt in elke Zin met liefde, zorg en smaak de lekkerste recepten (zoals deze rabarbersoufflé’s). Nicolaas Klei, Nederlands meest geliefde wijnschrijver, verzorgt iedere Zin het bijpassende wijnarrangement.

Heel Holland Bakt recepten deliciousRABARBERSOUFFLÉ
Nagerecht (8 personen) | Bereiden ± 35 min. / oven ± 20 min.

Ingrediënten
1 vanillestokje ■ 375 ml melk ■ 60 g witte basterdsuiker ■ 50 g boter ■ 60 g bloem ■ 300 g rabarbercompote* ■ 4 eierdooiers ■ 5 eiwitten ■ ook nodig: 8 soufflébakjes (hoge rechte ovenschaaltjes) van 8-10 cm Ø, ingevet, met poedersuiker bestrooid

Bereiding
Snij het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit. Breng de melk op laag vuur met het vanillemerg en -stokje tegen de kook aan. Voeg 20 g van de suiker toe en laat op laagste vuur afgedekt nog 10 min. trekken. Haal het vanillestokje uit de melk.
Verwarm de oven voor op 170°C. Smelt de boter in een steelpan en voeg de bloem toe. Blijf goed roeren totdat de bloem goed is gebonden. Voeg al kloppend met een garde in beetjes de hete melk toe en laat, onder voortdurend roeren, koken tot een gladde saus. Roer de rabarbercompote door de saus. Klop de eierdooiers met 15 g van de suiker in 6-8 min. heel luchtig. Roer de eierdooiers van het vuur af voorzichtig door de saus. Klop de eiwitten in een schone hoge kom met 35 g van de suiker stijf. Spatel eerst een derde deel van het eiwitschuim door het soufflémengsel zodat het wat losser wordt. Spatel nu de rest van het eiwit erdoor.
Verdeel het beslag over de bakjes. Strijk de bakjes glad en maak de randen schoon, dan rijzen ze beter! Bak de soufflétjes in 18-20 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Bestrooi met poedersuiker en serveer.

* Je kan kant en klare rabarbercompote in potten kopen of, veel lekkerder, zelf maken. Breng hiervoor 100 ml water met 100 g suiker aan de kook, laat de suiker oplossen en voeg dan 600 g rabarberstukjes toe. Kook de rabarber in 5-8 min. Tot het net iets moesig is en de stukjes zacht zijn.

Heel Holland Bakt recepten delicious wijnNicolaas tipt: droge cava

Er is vanille, er is basterdsuiker, maar de basis is toch rabarber, en rabarber is van z’n eigen niet bepaald zoet. Dus doen we de toetjestruc: een wijn erbij die minder zoet is, waardoor het dessert zoeter smaakt. Dat stuurde m’n gedachten richting Barcelona, waar ze bij toetjes graag droge cava schenken, voor het contrast. Zoals deze, in rabarberkleur.

Copa Sabia rosado, € 7,50 (Hema.nl)

Meer bakken met Makkie:

Ananas-appeljelly met kokos
Bosvruchtentaart met kaneeldotjes