BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Recensies over: De verlossing van Liesbeth Bede – Sophie Zijlstra

Recensies over: De verlossing van Liesbeth Bede – Sophie Zijlstra

Het lijkt zo mooi: wonen in Luttelgeest. Toch is het niet allemaal zonneschijn.

Het lijkt Liesbeth Bede zo mooi: wonen in Luttelgeest. Toch is het niet allemaal zonneschijn.

Verschijnt in september bij Querido.

Het verhaal

Er wonen aardige mensen in Luttelgeest: sportieve ouders met hoogbegaafde kinderen, eerlijke beroepen en grote, glanzende auto’s. Een klein paradijs, dat Luttelgeest. Liesbeth Bede verhuist naar het stadje omdat ze denkt dat ze er Zijlstra voor de Zin Boekenclubgelukkig kan worden, en de buurtbewoners ontvangen haar hartelijk. Toch zijn er aanwijzingen dat niet alles is wat het lijkt. Waarom rennen de jongens op school rondjes door de gymzaal terwijl de temperatuur er kunstmatig onder nul gehouden wordt? En wat doen de vrouwen van Luttelgeest iedere vrijdagavond? Liesbeth Bede heeft niets te vrezen zolang ze zich conformeert aan het hogere doel dat deze vrouwen nastreven. Maar het gaat mis zodra ze buiten de lijntjes kleurt.

De auteur

Sophie Zijlstra (1967) studeerde Chinees, woonde enige tijd in Kaapstad en werd reisleidster in het Verre Oosten. Ze is docent Chinese taal en cultuur aan een middelbare school. Ze debuteerde in 2007 met het veelgeprezen Mevrouw Couperus, een op historische feiten gebaseerde roman waarvan vijf drukken verschenen. Haar tweede roman, Potifars vrouw, werd eveneens zeer lovend besproken. In 2012 verscheen Margot, een opzienbarende roman over het zusje van Anne Frank.

Boekenclubrecensies

Natascha Dekker: De hoofdpersoon (Liesbeth Bede) is bezig met het schrijven van een boek. Het lijkt of ze een goed huwelijk heeft, maar de mening van de man komt geheel niet aan bod. Als lezer kan dan ergernis opwekken, maar ook juist nieuwsgierigheid. Helaas zullen wij er nooit achter komen wat de bevindingen van deze man zullen zijn…lees verder

Mieneke van Buijtenen: De gesprekken tussen moeders over hun al dan niet slimme kinderen, het uiterlijk vertoon (auto’s, huizen), het tegen elkaar opbieden, het ergens bij willen horen, ook al is het misschien niet het gezelschap dat je zelf zou kiezen, is voor veel mensen herkenbaar. Vaak geestig en scherp…lees verder

Willemien de Visser: Het boek is beslist interessant maar je moet er wel de tijd voor nemen om goed te lezen want er spelen veel zaken tegelijk. Liesbeth is naast schrijfster ook reisleidster geweest en er komen reeksen herinneringen of teksten uit haar romans door het verhaal naar voren, dus je dient het boek geconcentreerd te lezen…lees verder

Joke Burema: Ik vond het een vreemd boek.., maar t hield me tóch in de greep. Zelf zou ik t niet zo snel uitkiezen, maar, nogmaals, ik denk dat er zéker vrouwen zijn  die het meer zal aanspreken dan dat het mij deed…lees verder

Elsbeth Wijman: Het gebeurt me maar zelden, dat ik niet vanaf de eerste bladzijde door een boek gegrepen wordt. Bij dit boek duurde het zo’n 80 pagina’s voordat ik echt in het verhaal zat. Opgeven was voor mij in dit geval geen optie, want ik mocht dit boek lezen voor de leesclub van Zin. Ik ergerde me vanaf het begin aan het steeds volledig noemen van de naam Liesbeth Bede. Later accepteerde ik dat dit een stijlkwestie is, net als de gedetailleerde beschrijvingen van de auto’s die in het verhaal voorkomen…lees verder

Lianne Vreugdenhil: De schrijfster Liesbeth Bede komt samen met haar man en 2 zonen in Luttelgeest wonen, en probeert haar plaatsje te veroveren in deze bijzondere hechte gemeenschap waar de dames lid zijn van het Legioen.
De verhoudingen tussen de vrouwen onderling is zeer herkenbaar, alsmede de verschillen tussen mannen en vrouwen. De schrijfstijl zorgt ervoor dat het boek vlot leest, mede doordat het bij tijd en wijle humoristisch is, zoals het hoofdstuk over het dagje uit van de Mannen met Moed. De eerlijkheid gebied me echter te zeggen dat de laatste 75 pagina’s me maar matig boeide en ik me daar een beetje doorheen geworsteld heb.

Odilia van Os: De verlossing van Liesbeth Bede is een aardig, vlot geschreven boek. Soms had ik wel even de neiging om te denken, waar gaat het ook alweer over, als er een gedetailleerde beschrijving van de omgeving werd gegeven. Maar dan pak je snel de draad weer op.

Joke Hopman: Allereerst dank aan uitgeverij Querido en Zin Boekenclub dat ik het boek ´De verlossing van Liesbeth Bede´ heb mogen lezen. De omslag en titel van het boek maakte mij nieuwsgierig naar het boek en nodigde mij uit om gelijk met lezen te beginnen. Het duurde wel enige tijd voor ik werd opgenomen in het verhaal maar gaandeweg werd ik steeds nieuwsgieriger waar het verhaal naar toe ging. Toen het mij wat duidelijker werd wat er allemaal gebeurde, zat ik ook midden in het verhaal en voelde ik mij echt betrokken bij de hoofdpersoon ‘Liesbeth Bede’. Op een gegeven moment vond ik het ook moeilijk om het boek even weg te leggen. Het liefste wilde ik gewoon verder lezen omdat het mij bezig hield hoe het verhaal zou gaan aflopen. De schrijfster heeft een fijne schrijfstijl en hierdoor leest het boek makkelijk weg. Ik heb vooral genoten van de beschrijvingen van de natuur waarbij ik het gevoel kreeg dat ik er zelf bij betrokken was. Het verhaal wordt afgewisseld met spannende momenten. Uiteindelijk werd alles mij duidelijk en viel alles op zijn plaats. Het is een boek waar ik van genoten heb. Echt jammer dat het uit is. Maar ik ga het zeker nog een keer lezen. Ik vind het boek echt een aanrader om te lezen. Voor mij is het zeker 4 sterren waard.

Dit boek ook gelezen? Stuur je recensie naar ons op via boekenclub@newskoolmedia.com of plaats hieronder een reactie! We zijn benieuwd naar jouw mening.

Nieuwsgierig?

Het boek bestel je hier.
Zin Boekenclub

Stemmen

Hoeveel sterren geef jij De verlossing van Liesbeth Bede? [ratings]

Discussiëren doe je zo!

Wij horen graag jouw mening! Wil je iets met ons en de deelnemers van de boekenclub delen? Reageer dan met het reactieformulier onder dit artikel. Wij houden het in de gaten en komen op de vraag of opmerking terug.

Zin Boekenclub inschrijven