Joshua James groeit op bij zijn psychotische moeder. Wanneer hij twaalf is, overlijdt ze. De bejaarde Frank neemt Joshua daarna onder zijn hoede, wat een lastige klus blijkt te zijn. De jongen zit in een isolement en alleen muziek kan hem redden.
Wonderkind
Het is 1978. Joshua en Frank wonen één jaar samen en Frank besluit dat het tijd is voor verandering. De docenten maken zich zorgen: Joshua praat niet, maar mompelt. Hij sluit zich af voor zijn klasgenoten en haalt alleen onvoldoendes. Om hem uit het isolement te halen, neemt hij hem mee naar New York. En inderdaad, het werkt. Frank brengt Joshua in contact met de saxofoon. Al snel ontwikkelt hij zich als een wonderkind, als een muzikale legende. In New York komt hij uit zijn schulp en leert hij de meest bijzondere mensen kennen. Zo ontmoet hij eindelijk zijn vader, die hem al vroeg in de steek liet. Gelukkig is daar ook het rouwende meisje, dat net als hij moet leren omgaan met verlies.
Ondanks zijn nieuwe, betere leven, laat het verleden Joshua niet met rust. Hij worstelt met de eenzaamheid en mist de afwezigen in zijn leven. Langzaam zien we Joshua opgroeien van een onzekere tiener in 1978 tot volwassen man in 2015. De afwezigen is een prachtig verhaal over buitenbeentjes, eenzaamheid, verlies en overleven. Maar het is vooral een heerlijke roman over de kracht van muziek.
Lieke Kézér (1976) studeerde filmen televisiewetenschappen. Tijdens haar werk als journalist bouwde ze in haar hoofd en op papier jarenlang aan deze debuutroman.
Lieke Kézér, De afwezigen (De Arbeiderspers, €19,99) bestel je hier.