Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Deze keer over halfapen die van alcohol houden.
Aan het lijstje dieren dat wel een glaasje lust, kan er voorzichtig eentje worden toegevoegd: het vingerdier, ook wel de aye-aye, een halfaap uit Madagaskar. Het vermoeden dat het vingerdier iets heeft met alcohol, heeft een genetische achtergrond. Dit halfaapje blijkt namelijk, net als de mens, een mutatie in zijn genen te hebben die het afbreken van alcohol veertig keer efficiënter doet verlopen. Hoofdbestanddeel van het dieet van vingerdiertjes zijn larven. Dat vullen ze aan met nectar uit de reizigersboom. En die nectar fermenteert, waardoor er alcohol ontstaat. De vraag is of ze die eventuele alcohol simpelweg op de koop toenemen, of echt lekker vinden.
Nectar
Een nieuw experiment, gedaan door wetenschappers van het Amerikaanse Dartmouth College, wijst op dat laatste. Ze lieten twee vingerdiertjes, Morticia en Merlin, vijftien dagen lang telkens uit een paar bakjes nectar kiezen met een verschillend alcoholpercentage. Ze hadden allebei een duidelijke voorkeur voor de nectar met het hoogste alcoholpercentage. “Het wordt steeds aannemelijker dat veel primaten geregeld alcohol consumeren,” concluderen de onderzoekers. En dat past dan weer in het plaatje dat de laatste gemeenschappelijke voorvader van de mens en de Afrikaanse apen al gefermenteerd voedsel at
KIJK in Zin
Benieuwd naar kannibalen en het hechtdraad van de toekomst? Die lees je in Zin 10. Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.