Arnhem
Het Arnhemse Modekwartier is geheel gewijd aan mode, design, kunst en eten. Aanstormend talent, gevestigde namen, trendsetters, ambachtsmensen: zij vormen het kloppende hart van deze dynamische wijk. En ze delen de liefde voor hun vak graag, dus loop gerust overal even binnen! Het hele jaar door worden hier leuke evenementen georganiseerd, zoals Momarket, Nacht van de Mode en het Fashion + Design Festival Arnhem. De cafés en restaurants van het Modekwartier behoren tot de hotspots van Arnhem. Goed Proeven, Caspar en Hotel Modez, zijn de perfecte startplek voor een verkenning. Loop zeker even langs Molen De Kroon, deze is geregeld ook van binnen te bekijken.
Waar? Wie met openbaar vervoer reist, vindt het Modekwartier direct aan de noordzijde van treinstation Arnhem Velperpoort (Sonsbeekzijde).
Rijk van Nijmegen
Zo’n 2000 jaar geleden streken de Romeinen neer in Nijmegen en groeide het uit tot de grootste stad van wat we nu Nederland noemen. De Romeinen dronken al wijn, maar destijds was er hier nog geen wijnbouw. Nu gelukkig wel! Bij Berg en Dal en Groesbeek zijn er zes wijngaarden die topwijnen maken. Het laatste weekend van september vinden altijd de Nederlandse Wijnfeesten plaats in Groesbeek. Gezellig! Op de plek van wijngaard De Holdeurn bij Berg en Dal stond ooit een enorme Romeinse aardewerkfabriek. Op nog geen 300 meter afstand start een mooie wandelroute die je letterlijk van ‘bron tot kraan’ voert. In Berg en Dal en Nijmegen-Oost liggen namelijk de resten van een 5 km aquaduct, Van dit aquaduct liggen nog enkele dammen en geulen verscholen in het landschap. Samen vormen ze het grootste Romeinse monument van Nederland.
Aquaduct wandeling De wandeling langs het 5 km lange aquaduct is ter plekke bewegwijzerd. De route loopt niet ‘rond’, dus het is handig om gebruik te maken van het openbaar vervoer. Vanaf station Nijmegen bijlijn 8 richting Berg en Dal, uitstappen halte Bisschop Hamerlaan (eindpunt). Voor het begin van de route loop je 150 meter in de rijrichting van de bus, en steekt ter hoogte van no. 125 de weg over.
Achterhoek
Zeg je ‘Achterhoek’, dan zeg je ‘kastelen’. Verspreid in het landschap liggen tientallen buitenverblijven van de oud-Gelderse adel. Sommige oorspronkelijk gebouwd als verdedigingswerk, andere als chic woonhuis in de 17de of 18de eeuw.
De Achtkastelenroute is een unieke fietsroute van 36 kilometer langs statige kastelen in de omgeving van Vorden. De meeste kastelen worden particulier bewoond en zijn daarom niet te bezoeken maar in het landgoed eromheen mag je vaak wel wandelen. Een van de kastelen waar je wel uitgebreid binnen kunt rondneuzen, is Kasteel Vorden. Dwaal door de sfeervol ingerichte vertrekken, geheime gangen, torens en keldergewelven. Bewonder de antieke meubels, de schilderijen, de beelden en het porselein uit de 17de en 18de eeuw. Ook een bezoekje waard: Huis Verwolde in Laren. Dit edelmanshuis wordt omringd door een tuin, een park en het bosgebied Oranjewoud. De tuin en het bos zijn vrij toegankelijk, Huis Verwolde zelf kun je met een gids bezoeken. Of neem een kijkje in Huis Bergh in ’s-Heerenberg. De bouwgeschiedenis van dit kasteel gaat terug tot de 13de eeuw!
Hanzesteden
Zutphen is een van de twee Achterhoekse Hanzesteden. Het Hanzeverbond was in de 14de en 15de eeuw een machtige economische factor en in Zutphen herinneren de pakhuizen, koopmanshuizen en delen van de vestingmuur aan die tijd. Hiernaast biedt de historische binnenstad ook nog een fijne mix van winkels, horeca, evenementen en cultuur. Verken met een gids de slingerende straatjes en charmante hofjes in het centrum en leer alles over het rijke verleden.
De andere Hanzestad is Doesburg. Een tikje kleiner dan Zutphen, maar zeker niet minder interessant en eveneens met een prachtig historisch centrum. Niet te missen: het Mosterdmuseum. En er zijn hier nóg zeven andere musea! Geniet tussendoor in een van de knusse bistro’s van de echte Doesburgse mosterdsoep.
Stadswandeling Van do t/m zat vertrekt er om half 2 vanaf TIP Zutphen een stadswandeling met gids. In Doesburg is er de Charlotte Colenbrander-wandeling. Wandel mee met deze handelsvrouw uit 1900 in klederdracht en geniet onderweg van een heerlijk oud-Doesburgs kruidenbittertje en een kleine versnapering. Meer info via de VVV van Doesburg.
De Hoge Veluwe
Het Nationale Park De Hoge Veluwe is uniek in de wereld, door de combinatie van natuur en kunst. Het is dé plek om bijzondere landschappen en wilde dieren te zien. In totaal is het gebied ruim 5500 hectare groot, verdeeld in bossen, heidevelden, grasvlakten en prachtige stuifzanden waar het welhaast lijkt alsof je in de woestijn staat! In dit nationale park kun je helemaal gratis op een Witte Fiets stappen, er zijn er maar liefst 1800. Fiets-, wandel- en gps-tochten worden aangeboden in het Bezoekerscentrum, waar je ook het Museonder vindt, een ondergronds museum. Vanaf hier worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals safari’s met de boswachter en excursies met de natuurgids. Zeker ook een bezoek waard is Jachthuis Sint Hubertus. Dit washet buitenverblijf van het echtpaar Kröller- Müller, de stichters van De Hoge Veluwe.
Het Kröller-Müller Museum ligt ook in het Nationale Park De Hoge Veluwe. Het heeft met 90 schilderijen en 180 tekeningen de op een na grootste Van Goghverzameling ter wereld. Het museum is het levenswerk van Helene Kröller-Müller, samen met haar echtgenoot Anton Kröller kocht ze bijna 11.500 kunstwerken. Naast (haar favoriet) Van Gogh zie je er topstukken van onder anderen Claude Monet, Georges Seurat, Pablo Picasso en Piet Mondriaan.
Rivierenland
Rivierenland is een van de meest karakteristieke regio’s van ons land, met de meanderende rivieren, pittoreske dijken en natuurlijk de fruitboomgaarden. Elk jaar in april kun je hier genieten van de Rode Kruis Bloesemtocht en de 3de zaterdag in september van het Fruitcorso. En stop in het najaar zeker bij een van de fruitkraampjes voor vers geoogste appels en peren. De Betuwe, Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal kennen ook een rijke historie. Denk aan een van de belangrijkste verdedigingslinies van Nederland: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In oorlogstijd lieten ze vroeger het land onder water lopen om zo de vijand tegen te houden. Nieuwsgierig? Bezoek bijvoorbeeld de Vestingdriehoek met Gorinchem, Fort Vuren, Woudrichem en Slot Loevestein.
Linieroute Fiets de linieroute, tussen Lek en Linge, langs o.a. Werk aan het Spoel, de groepsschuilplaatsen langs de Diefdijk, GeoFort, KunstFort Asperen, Fort Everdingen, en sluis De Oude Horn. Kijk hier voor deze en andere routes.
Voor meer tips, verhalen én evenementen: geldersestreken.nl