Wat doet het met je als je de wereld die je kent verruilt voor een onbekende? Wat neem je mee en wat laat je achter, letterlijk en figuurlijk? Bij de tentoonstelling The Measure of our Traveling Feet verkennen kunstenaars de sociale en culturele betekenis van migratie.
Iets om over na te denken
De titel The Measure of our Traveling Feet komt uit een gedicht dat werd geschreven tijdens de Industriële Revolutie, legt curator Laura Mudde uit in een interview. De dichter verwees destijds naar een verschuiving in het ritme van het sociale leven, iets wat nu ook gebeurt volgens Mudde. Niet alleen op het gebied van technologische ontwikkelingen zoals internet, maar ook doordat we steeds mobieler zijn.
The Measure of our Traveling Feet is een verkenning van de verschuiving die we nu wereldwijd ervaren. Meningen over migratie in het algemeen en de vluchtelingencrisis in het bijzonder worden voortdurend de ether in geslingerd, de een meer genuanceerd dan de ander. Deze tentoonstelling draagt geen sterke mening uit, aldus Mudde, maar reflecteert op het onderwerp. Als bezoeker onderzoek je in de intieme museumzalen de betekenis van migratie vanuit verschillende perspectieven.
13 kunstenaars, nog veel meer ideeën
Dertien kunstenaars verbeelden in de expositie hoe migratie de maatschappij vormt. Paulien Oltheten toont de woelige, menselijke en humorvolle kant van de vele grensgebieden die zij passeerde via oude en nieuwe wegen van Oost-Europa terug naar het westen. Wouter Osterholt opent het gesprek over gastvrijheid door de bewoners in de buurt van een asielzoekerscentrum in Maastricht aan het woord te laten. Het participatieve werk van Zsófia Szemző geeft bezoekers de mogelijkheid te reflecteren op wat ‘thuis’ voor hen betekent.
The Measure of our Traveling Feet, van 25 september t/m 27 november 2016 bij Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur Maastricht. Marres.org