De meeste vrouwen genezen ervan
Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen en daarom goed om er aandacht aan te besteden: borstkanker.
En elk jaar in oktober wordt er nog een schepje bovenop gedaan. Belangrijk, want hoe eerder je het ontdekt, hoe beter.
Waarom de ene vrouw wel en de andere geen borstkanker krijgt, is lastig te verklaren. In elk geval spelen een eerdere goed- of kwaadaardige borstaandoening, hormonen en erfelijke aanleg een rol bij het krijgen van borstkanker. Daarnaast heeft wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat onder andere overgewicht, te weinig bewegen en alcohol van invloed zijn. Dat deodorant, zonnebrand en beugelbeha’s een rol zouden spelen, is niet wetenschappelijk bewezen. Borstkanker is niet alleen een vrouwenaangelegenheid. Van alle borstkankerpatiënten is 0,6 procent man. Wel heel zeldzaam dus.
Behandeling
De meestgebruikte behandelingen bij borstkanker zijn een operatie, bestraling, chemotherapie, hormoontherapie en doelgerichte therapie. Vaak worden ze gecombineerd. Doelgerichte therapie is hierbij een mooie ontwikkeling, want deze richt zich bijna uitsluitend op kankercellen. In tegenstelling tot chemo- en hormoontherapie, waarbij ook gezonde cellen kapot worden gemaakt.
Helaas zijn nog niet alle tumoren gevoelig voor deze precisietherapie. Ook nieuw zijn genprofieltesten. Hiermee kunnen onnodige behandelingen – en dus ook directe bijwerkingen en de late gevolgen hiervan – worden voorkomen. Voorbeelden van genprofieltesten zijn MammaPrint en Oncotype DX. De Mammaprint analyseert bijvoorbeeld zeventig genen in een tumor. De uitslag geeft aan of het risico op uitzaaiingen hoog of laag is en of chemotherapie zinvol is. Als de test aangeeft dat chemotherapie de overlevingskansen niet verbetert, is deze zware behandeling niet nodig.
Borstkanker in cijfers
In 2015 werd bij ruim 17.000 mensen borstkanker vastgesteld: bij 16.991 vrouwen en bij 108 mannen.
In Nederland zijn er meer dan 150.000 mensen die borstkanker hebben (gehad).
Bijna 20% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar. Ruim 80% is 50 jaar of ouder.
Ongeveer 5 à 10 procent van de gevallen van borstkanker wordt veroorzaakt door erfelijke aanleg. Er is dan bijvoorbeeld sprake van een foutje in het BRCA1- of BRCA2-gen, geërfd van een van de ouders.
86% van de vrouwelijke patiënten is vijf jaar na de diagnose nog in leven. 77% van de vrouwelijke patiënten is na tien jaar nog in leven.
Elke dag overlijden er ongeveer negen mensen aan de gevolgen van borstkanker. Elk jaar stijgt de overlevingskans met 1%
Meer lezen?
Borstkanker.nl: De website van Borstkankervereniging Nederland, landelijke patiëntenvereniging voor alle mensen die met borstkanker te maken hebben (gehad).
Brca.nl: Website met alle informatie over erfelijke belasting voor borst- en eierstokkanker.
Borstkankervragen.nl: Een site voor en door borstkankerpatiënten waar alle vragen gesteld kunnen worden.
Pinkribbon.nl: Stichting Pink Ribbon financiert projecten en onderzoeken op het gebied van behandeling, nazorg en langetermijneffecten van borstkanker.
Tekst: Deborah Ligtenberg.
Lees het hele artikel en de laatste ontwikkelingen in Zin 11. Bestellen kan hier.