Ruik, zie en voel de geschiedenis
Bij het Geschiedenis Festival 2016, met o.a. Geert Mak, Annegreet van Bergen, Maarten van Rossem en Annejet van der Zijl.
Geschiedenis lééft. Ervaar het bij het Geschiedenis Festival, waar je als geschiedenisliefhebber je hart op kan halen bij debatten, lezingen en workshops door bekende historici, een modeshow, een geschiedenisquiz en snelcolleges over uiteenlopende onderwerpen.
Gouden jaren, donkere tijden?
“Gouden jaren gaat over de ongekende naoorlogse economische groei en hoe die ons dagelijks leven heeft veranderd,” vertelde econoom en journalist Annegreet van Bergen ons vorig jaar over haar bestseller. “Dan heb je het over dingen die wij nu heel gewoon vinden, maar die dat in de jaren vijftig beslist niet waren. Ik ben eigenlijk gaan kijken met de blik van mijn in 1959 overleden oma. Die zou haar ogen niet hebben geloofd als ze destijds ook maar een glimp had kunnen opvangen van de manier waarop wij nu in het Nederland van 2015 leven.
Tijdens het Geschiedenis Festival analyseert Van Bergen hoe het mogelijk is dat de sterk toegenomen welvaart zo heeft geleid tot sterke ontevredenheid.
Tastbare historie
“Ik houd van wat ze de historische sensatie noemen. Het doet me wat, nog altijd, als ik de geschiedenis met eigen ogen kan zien, kan aanraken, liefst ook kan ruiken”, zegt Geert Mak in de nieuwste Zin. “Als ik een jurk kan voelen die door een oude prinses gedragen is of, zoals laatst, de trouwringen van Jan Six in mijn handen heb. Geschiedenis is voor mij een fysieke ervaring.”
En als iemand de geschiedenis tastbaar kan maken, is hij het wel. De schrijver, journalist en historicus vertelt bij het festival over zijn nieuwste boek De levens van Jan Six en het verhaal daarachter.
Spraakmakend historicus over spraakmakende presidenten
“Ik wilde graag geschiedenis of politicologie studeren, maar daar was de familie niet enthousiast over,” vertelde Maarten van Rossem in Zin 8. Daarom deed hij toch een poging om farmacie te studeren. “Maar farmacie was echt niks voor mij. Omdat ik bang was dat de familie weer pressie op me zou uitoefenen als ik ermee stopte, verkocht ik na een paar maanden stiekem alles wat ik ervoor had aangeschaft voor een aardig prijsje – mijn microscoop, al mijn scheikundeboeken, mijn witte jas – en ging ik stilletjes geschiedenis studeren.”
En gelukkig maar! Op het Geschiedenis Festival bespreekt de historicus en VS-kenner samen met Amerikadeskundige Frans Verhagen de meest spraakmakende Amerikaanse presidenten van de twintigste eeuw.
Méér
Tijdens het festival zie je verder onder meer een modeshow van uniformen uit de Eerste Wereldoorlog, onthult Annejet van der Zijl haar schrijfgeheimen (en kan je haar daarover het hemd van het lijf vragen), vertelt Frits Spits aan de hand van (beeld)fragmenten over de mooiste naoorlogse Nederlandse liedjes, gaan Zihni Özdil en Ivo van de Wijdeven in debat over actuele grensconflicten en de historische grenzen van Europa en analyseert Frits Bolkestein de Koude Oorlog.
Geschiedenis Festival 2016, op zaterdag 8 oktober bij de Philharmonie in Haarlem. Bekijk het volledige programma op Historischnieuwsblad.nl.
Grootfoto: Sander Heezen