Actief, vitaal en wijs je oude dag tegemoet
Vader en zoon Klinkhamer vertellen hoe!
In het nieuwe boek Gelukkig Ouder Worden hebben vader en zoon Klinkhamer één duidelijke boodschap: verdiep je tijdig in het ouder worden. Hoe je dat precies doet leggen ze helder en met veel voorbeelden uit. Een fragment:
Blijf nieuwsgierig
Op de gevel van het Academiegebouw in Berlijn lees je de markante uitspraak van Albert Einstein: ‘Ik ben helemaal niet zo intelligent, maar oh zo nieuwsgierig.’ Leergierig blijven, kennis en informatie tot je willen nemen zijn absolute voorwaarden om actief in het leven te kunnen blijven staan. Zinloze uitspraken als ‘Iets leren met een computer? Daar begin ik niet meer aan. Ik geloof het verder wel’ moeten we ver achter ons laten. Je moet blijvend willen weten hoe de vork in de steel zit. Ook in je latere levensfase. Of je werkt of niet, het maakt niet uit. Kennis tot je nemen stimuleert je geest en lichaam tot activiteit. Actief bezig zijn verhindert immers de krimp van de hersenen, die normaal op oudere leeftijd plaatsvindt. En daarmee houden we de hersencellen in stand, die onze cognitieve vaardigheden bepalen.
Langer werken
Nieuwsgierig en leergierig blijven is het motto. Denk daarbij aan de uitspraak van sociaal gerontoloog Martha Riley: ‘Onze levensloop is niet meer onderverdeeld in periodes van leren, werken, zorg en plezier. De periodes zijn ineengevlochten tot een leven lang leren, een leven lang werken, een leven lang zorg en een leven lang genieten.’ Nu we steeds langer moeten en mogen werken, krijgt haar uitspraak nog meer betekenis. Als de werkende door moet werken, laat hij dat dan met plezier doen. Geef hem de kans zich permanent te scholen om zijn kennis bij te houden. Dit is voor zowel werkgever als werknemer van belang. Voor de werknemer om met interesse en plezier zijn werk te blijven doen en niet tegen langer werken op te zien. En voor de onderneming, die baat heeft bij vitale, gezonde en productieve werknemers. Dit geldt ook voor mensen met zware beroepen, zoals we bijvoorbeeld zagen bij grondwerkers.
De juiste levensstijl leren
In dit verband wil ik nogmaals wijzen op het verschil in levensverwachting tussen de lager en hoger opgeleide. De lager opgeleide is veertien jaar korter gezond en sterft zes jaar eerder dan de hoger opgeleide. De oorzaak is de ongezonde levensstijl van de lager opgeleide, waaraan doorgaans roken, drinken en slechte voeding aan ten grondslag ligt. Maar daarnaast is die slechte levensstijl te wijten aan een gebrek aan opleiding en onderwijs. Zoals gezegd, een goede levensstijl is een kunst die je moet leren. Hiertoe moet je wel de gelegenheid worden geboden kennis te nemen van een gezonde levensstijl, van goede voeding. En je moet leren hoe om te gaan met je lichaam. Dit moet je leren van de omgeving waarin je leeft, van je ouders, vrienden en kennissen.
Ik geloof dat dit ook een taak voor het bedrijfsleven is. Stel je werknemers in staat om in je bedrijf door middel van cursussen te leren over een gezonde levensstijl. Die bij de hoger opgeleide in het algemeen nu eenmaal beter is. Ook hier ontstaat weer een win-win situatie. De werkgever is ook gebaat bij een vitale, gezonde werknemer die met plezier aan het werk is.
Bas en Kees Klinkhamer, Gelukkig ouder worden,Spectrum (€19,99) bestel je hier.