BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Boeken lezen als wonderlijk medicijn!

Boeken lezen als wonderlijk medicijn!

Met de koude herfst- en wintermaanden op komst kan je (innerlijke) gezondheid wel een boost gebruiken. Boeken lezen heeft namelijk zo zijn voordelen: een grotere woordenschat, meer hersenactiviteit en stress verlagend: Maar hoe werkt dat precies? Zin zoekt het voor je uit.

Met de koude herfst- en wintermaanden op komst kan je (innerlijke) gezondheid wel een boost gebruiken. Boeken lezen heeft namelijk zo zijn voordelen: een grotere woordenschat, meer hersenactiviteit en stress verlagend:  Maar hoe werkt dat precies? Zin zoekt het voor je uit.

Dag, stress!
Brits onderzoek toont aan dat het stressniveau van de proefpersonen met 68 procent daalde tijdens het lezen. Hoe dat kan? De concentratie tijdens het lezen, helpt het hart en de spieren ontspannen. De hartslaag daalt, en daarmee ook het stressniveau. Extra ontspannen? Muziek luisteren helpt ook.

Romans op recept
Ella Berthoud en Susan Elderkin doken de literatuur in en stelden de Boekenapotheek samen. Voor elk kwaaltje is er wel een boek dat hierbij kan helpen. Meer dan 320 aandoeningen – van liefdesverdriet tot hooikoorts en constipatie – krijgen zo een opmerkelijk medicijn. Meer dan 550 romans bieden hulp. Voor de Nederlandse vertaling is het boek aangevuld met Nederlands en Vlaams werk. Genezen was nog nooit zo plezierig.

Raadseltjes
Het mkaat hamelael netis uit in wlkee vlogodre de ltteers in de wrodeon saatn. Het is aeleln niodg dat de eretse en de ltaatse ltteer van het wrood op de jiutse patals saatn. De rset van de ltteers mgoen wlelikueirg gpletaast wdoren en je knut tcoh nog gwoeon lzeen wat er saatt.

Lukt het jou om bovenstaande tekst zonder veel moeite te lezen? Dat komt omdat we tijdens het lezen onbewust constant bezig zijn met het leggen van verbanden. Hoe meer je leest, hoe gemakkelijker je bepaalde verbanden herkent.

Een verspreide hersenactiviteit
Chinese onderzoekers ontdekten dat lezers opvallend veel hersengebieden gebruiken. Tijdens het hardop lezen van geschreven woorden maakten mensen vooral gebruik van de grijze stof in de pariëtale kwabben. Klinkt ingewikkeld. In het kort betekent dit dat we zo ons ruimtelijk denken stimuleren. De leessnelheid wordt bepaald door verschillende hersengebieden die we gebruiken bij het analytisch denken, het verwerken van visuele informatie, bij de coördinatie en bij geluiden en emoties. Een opvallende conclusie, omdat de overheersende gedachte altijd was dat lezers gebruikmaakten van één hersenmechanisme. De leesvaardigheid is namelijk relatief laat in de evolutie ontstaan. Lezen blijkt een verrassend complexe bezigheid.

Verhoogde empathie
Hoogstaande literatuur helpt meer bij het begrijpen van anderen dan lectuur, bewijst onderzoeker David Kidd. Door te lezen krijgen we sneller inzicht in de keuzes die anderen maken, en leren we deze zo beter te begrijpen. Als lezer leef je met verschillende personages mee en krijg je inzicht in hun doen en laten. Hierdoor komen we in contact met verschillende denkwijzen, waardoor we ons beter kunnen inleven.

Verbeterd geurcentrum
Maryanne Wolf, hoogleraar ontwikkelingspsychologie aan de Amerikaanse Tufts-universiteit, kwam tijdens haar onderzoeken naar neurowetenschappen iets opmerkelijks tegen. Wanneer lezers woorden tegenkomen die sterk gerelateerd zijn aan een geur, zoals knoflook of pindakaas wordt het hersengebied voor reuk meer actief dan wanneer de lezers ‘neutrale’ woorden als kaart of doek onder ogen krijgen. Ook lezen over bepaalde bewegingen heeft effect op het brein. Bij een zin als ‘Jan pakt het boek’ wordt een deel van de motorische cortex aangestuurd. Hierdoor verruimen we ons hersengebied.

Zin is een boekenclub gestart! Meedoen? Schrijf je dan in via zin.nl/boekenclub.

Boekenclub_verwijzing_onder_art