Historisch Dresden
Laat je niet afschrikken door de Pegida demonstraties, Dresden is hot!
Dankzij de voortdurende demonstraties van Pegida (de zeer nationalistische volksbeweging) zag de populaire stad Dresden het aantal bezoekers met drie procent dalen. Dit weerhield Daan Vermeer echter niet om deze Duitse stad te bezoeken, de highlights:
Oogappels
Aan de Elbe ligt Dresden, de stad waar tijdens Valentijnsnacht van 1945 zo veel bommen vielen, dat er bij daglicht nog maar weinig van de Altstadt overeind stond. Als geweldloze demonstratie bleven de ruïnes van de Lutherse kerk, het stadspaleis, het operagebouw én de oranjerie Zwinger decennialang onaangeroerd langs de Elbe liggen. Schapen graasden tussen de puinhopen, tot het IJzeren Gordijn viel en er herbouwdrift woedde. En hoewel er nog steeds wordt gemetseld, getimmerd en gerestaureerd, zijn de oogappels van Dresden weer tot leven gekomen.
Kerk in puin
Rondom het plein van de Frauenkirche is geen gevel ouder dan pakweg vijftien jaar, maar enkele stenen van de kerk zijn wel origineel. Sommige zandsteenblokken zijn uit het puin gevist en hebben, na wat puzzelwerk, hun originele plek teruggekregen. Het Residentiepaleis, een straat verderop, herbergt de kunstschatten die, godzijdank, ook niet verloren gingen tijdens de oorlog. Juwelen, zilverwerk, schilderijen en andere kostbaarheden lagen jarenlang veilig opgeborgen in vesting Königstein, maar schitteren nu in de schatkamers van het paleis. Zo is De hofhouding van Delhi op de verjaardag van de Grootmogol Aureng-Zeb, een juweel uit India met meer dan vijfduizend diamanten, parels, robijnen en smaragden, een van de redenen dat je hier tijd te kort komt.
Barokke oranjerie
Aan de overkant van de straat ligt Zwinger, een barokke oranjerie in een binnentuin, gesierd door fonteinen, beelden, zwierige gangen en doorgangen. Aan de noordkant van de tuin ligt bovendien een beeldengalerij waar Vermeers en Rembrandts aan de muur hangen. Toch is pièce de résistance de Sixtijnse Madonna van Rafaël: het wereldberoemde doek met de twee engeltjes.
Wijnhuis hoppen
De Saksen zijn trots op hun wijn en op nog geen uur varen (of 20 minuten met de S Bahn) vanaf Dresden ligt hun wijnstreek. In het hart van de Sächsische Weinstrasse, rondom het dorp Radebeul, wemelt het van de druivenstokken en kastelen. In tegenstelling tot in andere gebieden zijn de gaarden bescheiden in omvang en dus hopt u eenvoudig van het ene naar het andere wijnhuis. Een voorbeeld is ‘beleveniswijngoed’ Slot Wackerbarth, waar zowel de druivenstokken als het gazon rond de fonteinen met nagelschaartjes lijken te worden verzorgd. Wappert er een rode vlag en staat er een bezem bij de voordeur? Dan is een wijncafé of -kelder open. Weinkeller Goldenener Wagen, Weingut Hoflössnitz en Weingut Karl Friedrich Aust liggen op vijf minuten wandelen van elkaar.