Welke artsen moeten we vermijden?
En is er zoiets als 'te veel' light eten?
We worden overspoeld met nieuws over gezondheid. Zin zet speciaal voor jou de interessantste ontwikkelingen in de medische wereld op een rijtje.
1. Blunderende artsen
In Europa is een lijst gelanceerd van artsen die in eigen land niet meer mogen werken. De lijst moet voorkomen dat ze hun praktijk in een ander EU-land voortzetten. Eind juni waren er al bijna 4000 meldingen binnengekomen. Negen buitenlandse artsen stonden inmiddels ingeschreven in Nederland, maar mogen ook hier hun beroep niet meer uitoefenen. De vergunning van artsen kun je nazoeken op Bigregister.nl.
2. ”Het is light dus het mag”
Dat mensen geneigd zijn om meer te eten van lightproducten, is al langer bekend. Maar dat dit effect ook op lange termijn doorwerkt, zoals onderzoekers van de universiteiten Groningen, Maastricht en Leuven ontdekten, is nieuw. Een jaar na hun eerste light-aankoop kopen consumenten gemiddeld maar liefst 13 procent meer calorieën in dan voordat ze met het lightproduct begonnen. Volgens de onderzoekers ontstaat er gewoontegedrag, waardoor mensen meer blijven eten, ook als ze weer (deels) terugvallen op de ‘gewone’ variant.
3. Niet alle klieren hoeven weg
Tot voor kort was het gebruikelijk om bij teruggekeerde borstkanker alle lymfeklieren in de oksel te verwijderen. Dit had vaak klachten als vochtophoping, gevoelsstoornissen en bewegingsbeperking tot gevolg. Uit promotieonderzoek aan de Universiteit Maastricht ( juni 2016) blijkt nu dat dit niet hoeft. Ook bij de tweede keer borstkanker kunnen artsen de zogeheten schildwachtklierprocedure uitvoeren. Ze onderzoeken alleen de schildwachtklier, de lymfeklier die als eerste lymfevocht uit de borst opvangt, op uitzaaiingen. Het is soms wel even zoeken welke klier dat is, want bij teruggekeerde borstkanker zit deze vaak niet in de oksel, maar bijvoorbeeld in het borst-been, sleutelbeen of de andere oksel.