Hoe kan het dat de één vaker ziek is dan de ander? En wat is het gevolg van slecht slapen? Je leest het in 3x Zinnig gezondheidsnieuws.
Slecht slapen = eerder ouder
De overgang gaat vaak gepaard met slechter slapen. Geen goed nieuws voor vrouwen, want de combinatie van overgang en slapeloosheid versnelt het verouderingsproces, hebben wetenschappers van de Universiteit van Californië aangetoond. Vrouwen die meerdere slapeloosheidssymptomen hebben, zoals moeite met in slaap vallen of te vroeg wakker worden, bleken biologisch gezien sneller te verouderen dan vrouwen die gewoon goed slapen.
Bedrust? Nee dank je
Een week bedrust, bijvoorbeeld door een ziekenhuisopname, leidt al tot een afname van dertig procent van de gevoeligheid voor insuline. Het gevolg is dat het lichaam minder goed in staat is om suikers om te zetten. Dat zorgt weer voor een hogere bloedsuikerspiegel, wat een risico is voor het ontwikkelen van diabetes. Ook leidt een week bedrust tot een verlies van gemiddeld anderhalve kilo aan spiermassa. Vooral bij kwetsbare ouderen moet dat worden voorkomen, omdat zij het verlies aan spiermassa minder snel herstellen. Het is dus belangrijk om ook tijdens een ziekenhuisopname te zorgen voor zoveel mogelijk beweging en de juiste voeding.
Goeie genen
De een is nooit verkouden, terwijl de ander elk virusje oppikt. Apart toch? De oorzaak kan liggen bij bepaalde genen die een rol spelen bij de afweer tegen ziekteverwekkende bacteriën en schimmels. Onderzoekers van onder meer het Radboudumc stelden witte bloedcellen, de cellen van het afweersysteem, van gezonde deelnemers bloot aan verschillende bacteriën en schimmels. Daaruit bleek dat mensen heel verschillend kunnen reageren op dezelfde ziekteverwekker.