Er breekt een gouden eeuw aan voor goede doelen, want steeds meer Nederlanders laten grote bedragen na. Maar hoe werkt dat, een goed doel opnemen in je testament? En andersom: hoe vis je als charitatieve instelling niet naast het net?
Booming business
Nalatenschappen zijn voor goede doelen booming business. Onderzoek van brancheorganisatie Goede Doelen Nederland leert dat gemiddeld 21 procent van de inkomsten in 2015 bestond uit nalatenschappen, in totaal goed voor 214 miljoen euro. KWF Kankerbestrijding was verantwoordelijk voor een heel groot deel hiervan: maar liefst 44 van de 119,9 miljoen euro zag het binnenkomen via nalatenschappen. “Deze cijfers kunnen jaarlijks schommelen,” zegt Arjen van Ketel, consultant en auteur van een boek over deze vorm van fondsenwerving. “Omdat een goed doel soms een heel grote erfenis krijgt. Maar er is een stijgende tendens. De verwachting is dat de komende jaren het aandeel van nalatenschappen alleen maar verder gaat stijgen, met zo’n 3 procent per jaar.”
Het lukte Cruijff
Een goed doel heeft als voordeel dat er geen erfbelasting over de nalatenschap wordt geheven. De goede doelen zijn daar Johan Cruijff nog steeds dankbaar voor. Hij richtte zich in een column tot de toenmalige staatssecretaris: ‘Die erfbelasting kost me twee trapveldjes per jaar!’ Wat met jarenlang gelobby niet lukte, kreeg Cruijff wel voor elkaar: sinds 2006 zijn van Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) vrijgesteld van erfbelasting.
Webtips
Onderstaande tips zijn nuttig om naartoe te surfen, wanneer je meer wilt weten over nalatenschap en goede doelen.
Testamenttest.nl: site waarop je kunt checken of een testament goed is opgemaakt. Veel adviezen over nalaten aan goede doelen.
Goededoelen.nl: hier is álles te vinden over goede doelen. Van jaarcijfers en directeurssalarissen tot doelstellingen en missies.
Wijzernalaten.nl: site van Henk de Graaf, waarop informatie staat over nalatenschappen in het algemeen en het schenken aan goede doelen.
Tekst: Victor de Kok