Eerste hulp bij liefdesverdriet
Hartzeer hakt erin. Maar wie het herstel serieus neemt, komt er solo sterker uit.
Psycholoog en relatietherapeut Petra van der Heiden schreef er een boek over: Liefdesverdriet. En deelt vandaag hier haar tips.
Hou van rouw
Liefdesverdriet is een vorm van rouwen. Houd tijdens moeilijke momenten in je achterhoofd dat rouw waardevol is: het is een teken dat je iets betekenisvols hebt meegemaakt en door rouw rond je dat af. Als je het rouwproces serieus neemt, durf je je daarna weer toe te vertrouwen aan een nieuw, belangrijk iemand in jouw leven.
Even opladen
Het beëindigen van een relatie gaat vaak gepaard met tranen. Die vloeien niet voor niets. Huilen laat de pijn vrij en zorgt voor verbinding met degene die je troost. Tijdens het lege gevoel na een huilbui leer je luisteren naar wat je ‘voedt’ – welke mensen en dingen halen je uit die leegte? Wat heb je echt nodig en wat niet?
Het komt wel
Voel je niet schuldig als je je niet meteen verdrietig voelt. Een verdoofde staat beschermt tegen overweldigend verdriet. Blijf wel realistisch en houd in de gaten of de ontkenning overheersend wordt. Praat er dan over met iemand die je vertrouwt of juist een onbekende (professional). Erover schrijven kan ook.
Gedurfd
Laat boosheid vooral toe. Zoek de woede op en kies iets om die fysiek te uiten, zoals stompen in een kussen, keihard zingen onder de douche of schreeuwend door het bos rennen. Je kunt dat bruisende mooi omzetten in iets positiefs: doe iets wat je niet eerder durfde, bijvoorbeeld kickboksen of bij een koor gaan.
Dat lucht op
Stel om dingen op een rij te zetten een brief aan uw ex op, die je niet verstuurt. Schrijf hierin zaken als waarom je boos op hem/haar bent, wat je mist, waar je sorry voor wilt zeggen, waar je dankbaar voor bent, wat je de ander en jezelf vergeeft, wat je hebt geleerd van de relatie en hoe je dat meeneemt naar de toekomst.
Lees hier meer over het boek van psycholoog en relatietherapeut Petra van der Heiden.