In De weg naar huis maken we kennis met Effia en Esi. Zij zijn halfzussen en groeien gescheiden van elkaar op. Ze zijn leven in het 18e-eeuwse Ghana, waar ze tussen de stammenoorlogen en slavernij verkeren. Effia trouwt met een Engelsman en leeft in rijkdom, Esi wordt verkocht als slaaf in Amerika. Vanaf dit punt begint het verhaal van driehonderd jaar familiegeschiedenis.
Het kwaad
Effia wordt als kind mishandeld. Haar moeder laat geregeld merken dat ze haar haat. Als baby was Effia betrokken bij een brand, waardoor de dorpelingen haar als het Kwaad zien.. Haar moeder stookt de dorpelingen op, waardoor Effia uiteindelijk geen keus heeft en tegen haar zin met een Engelse officier trouwt. Hoewel ze zich niet aan hem wil hechten, voelt ze zich steeds meer bij hem op haar gemak. Hij toont genegenheid en haar moeder is ver bij haar uit de buurt. Twee jaar na hun trouwdag is ze zwanger. Ver weg van haar onaardige familie, brengt ze haar kind groot.
Esi leidt een heel ander leven. Ze zit gevangen op een schip naar Amerika, waar ze later als slaaf wordt verkocht. Op het schip is vrijwel geen eten, huilen baby’s aan een stuk door en zonder douche en toilet in de buurt maakt ze de oversteek. Ze is alleen en zonder familie in de buurt moet ze een nieuw leven op zien te bouwen. Esi moet hard werken voor haar geld en ook haar nakomelingen blijven ploeteren.
Debuut
Yaa Gyasi schrijft een prachtig debuut, waarin we driehonderd jaar lang de afstammelingen van Effia en Esi volgen. Gyasi vertelt de geschiedenis van twee continenten, Afrika en Amerika, en hun ontwikkeling. Van de slavernij tot aan de burgeroorlogen en het Manhattan van de twintigste eeuw: Gyasi brengt via de twee vrouwen prachtige verhalen in kaart. Aangrijpend, emotioneel en krachtig. Yaa Gyasi’s debuut is een pareltje. De weg naar huis (de Bezige Bij, €19,95)