Hier moet je heen volgens deze wereldreiziger
Ze ging van Lapland tot aan Peru.
Het mooiste dorpje, de fraaiste route, het lekkerste hapje ter wereld. Deze Zin kiest wereldreiziger Iens Boswijk (1964) haar favorieten. Achttien jaar geleden startte ze website Iens, de digitale restaurantgids van Nederland waarop ruim 20.000 restaurants worden beoordeeld. In 2015 verkocht ze de site aan TripAdvisor. Ze woonde in Florence, Parijs en New York en is nu volop aan het reizen, het liefst per auto. Iens woont met haar lief, Gé, in Ankeveen.
Droomlicht
“We hebben een paar droomreizen op ons verlanglijstje staan. Eén ervan is Lapland, met de auto naar het uiterste puntje van Fins Lapland, voor het noorderlicht. En dan natuurlijk slapen in het ijshotel. Een andere wens is door de staat Vermont in Amerika cruisen ten tijde van de Indian Summer, als de natuur gehuld is in al die prachtige herfstkleuren. Het moge duidelijk zijn, we zijn dol op autorijden, lekker lange afstanden afleggen en dan met de nodige bijzondere pitstops onderweg.” (zie omslagafbeelding)
Kliffen en surfers
“In 2005 trokken mijn lief en ik vijf maanden in een verbouwde ME-politiebus langs de kust van Europa. Carrapateira in Portugal vergeet ik nooit meer. Daar komen de die-hardsurfers. Op de kliffen stonden ze te loeren naar de zee om plotsklaps als een speer af te dalen, de immense golven in. We hebben ons er dagen aan vergaapt. Heerlijk, verder niets dan strand, rotsen en het overweldigende gedonder van de zee.”
Truffels en Turijn
“Als ik een stad mooi vind, is dat vooral omdat ik me er thuisvoel. Turijn is zo’n stad. Niet overladen door toeristen, heel Italiaans, met op elke hoek een koffiebarretje. Met een stevig industrieel verleden, maar ook met een grote culinaire rijkdom. Piemonte, met Turijn als hoofdstad, is door zijn truffels, wijngaarden en rijstvelden misschien wel de mooiste provincie van Italië. De laatste keer was ik er op het ‘Slow Food’ festival, waarbij men zich inzet voor het behoud van lokale eetculturen en tradities. Fantastisch!”
Smaak van Peru
“In 1998 mocht ik twee weken meerijden met mijn vader, die met een vriend een wereldreis maakte in twee oldtimers. Voor mij begon dat in La Paz, Bolivia en ik reisde mee naar Peru. In de immense wereldstad Lima hebben we in een piepklein tentje ceviche gegeten, hét lokale gerecht van Peru: in citroen of limoen gemarineerde rauwe vis. Het was zó lekker, ik had het nog nooit gegeten. Tegenwoordig zie je het ook op Nederlandse menukaarten, maar die allereerste keer in dat tentje in Lima, blijft nog altijd het lekkerst.”
Tranentrekker
“We toerden in 2000 zeven weken lang rond in Nieuw-Zeeland, in een gammele tweedehands bak. Wat een prachtige natuur! We waren op weg naar onze eerste wandeltocht van zes dagen door de bergen. Op een gegeven moment reden we een bocht om en werd ik verblind door zoveel schoonheid. Vóór ons lag de witte top van de Mount Peak, met aan de voet een helgroen blauw meer. Adembenemend, de tranen sprongen in mijn ogen.”