BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Archeologie van de oorlog

Archeologie van de oorlog

Opgegraven strijd te zien in het Noordbrabants Museum.

Wat speelde zich op het strijdtoneel af in de Steentijd tot aan de Koude Oorlog? Archeologisch onderzoek doen naar oorlogen is steeds populairder. Daarom nu de eerste Nederlandse tentoonstelling over archeologie van de oorlogen: Opgegraven strijd.

Archeologie

De 95-jarige kannonnier Gerrit Bax kijkt in 2010 naar de gevolgen van zijn voltreffer: de restanten van de Junkers Ju88-bommenwerper die hij zeventig jaar eerder ten westen van Utrecht uit de lucht schoot. Foto: Herre Wynia

Menselijk verhaal

Achter alle tentoongestelde voorwerpen zit een menselijk verhaal. Deze komen in Opgegraven strijd duidelijk naar voren. Door middel van objecten en multimediale presentaties leert de bezoeker over oorlogsarcheologie. Het is voor het eerst dat een Nederlands museum aandacht besteedt aan deze archeologietak. De stukken zijn afkomstig van ruim vijftig instellingen en particulieren.

700 voorwerpen

Er is enorm veel moois te zien bij de expositie. Bijzonder is dat de voorwerpen uit vele verschillende periodes komen. Prehistorische skeletten, Romeinse slingerkogels, middeleeuws geschut, vuurwapens uit de Slag bij Arnhem. Maar ook kleine alledaagse objecten uit Napoleontische legerkampen en Duitse concentratiekampen. In totaal zijn er maar liefst 700 voorwerpen tentoongesteld. De nadruk ligt desondanks op de Tweede Wereldoorlog. De overige voorwerpen stammen uit de periode 2000 voor Chr. – 2000 na Chr.

Publieke opgraving

Extra leuk is de publieke opgraving die in het kader van de tentoonstelling wordt georganiseerd. Van 1 maart t/m 5 maart 2017 gaan twee archeologen op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught op onderzoek. Zij zullen in het verlengde van de reconstructie van de kampspoorlijn gaan graven. Beide onderzoekers zijn gespecialiseerd in kampen uit de Tweede Oorlog. De resultaten van de opgraving worden later gepresenteerd.

Van 28 januari tm 14 mei 2017 is Opgegraven strijd te zien in het Noordbrabants Museum. Klik hier voor meer informatie.