Schathemeltje rijk
Respect man.
Hoewel er geen recept voor rijkdom bestaat, zien veel mensen succesverhalen van de allerrijksten als inspiratiebron. Wellicht worden er daarom vaak leiders gekozen die bulken van het geld.
Een zorg minder
Geld hebben is beter dan arm zijn, al was het maar om financiële redenen,” zei Woody Allen ooit. En daar had hij gelijk in. Geld maakt niet gelukkig, maar als je er genoeg van hebt, heb je op z’n minst een zorg minder. Dat geld ons toch ongelukkig maakt, heeft vooral te maken met het feit dat het zo moeilijk is om in een situatie terecht te komen, waarin geld geen enkele rol meer speelt. Het groepje mensen dat rijk genoeg is om niet over geld na te hoeven denken, is een minuscule fractie van de wereldbevolking. Het aantal miljardairs, de top van de geldpiramide, groeit elk jaar iets, vooral dankzij de aanwas uit nieuwe economieën als China, Rusland en Latijns-Amerika. Toch neemt de ongelijkheid in de wereld niet af, omdat er aan de onderkant van de piramide, waar de grootste armoede heerst, ook mensen bijkomen.
Goed doel
Een miljardair is misschien niet de meest voor de hand liggende persoon om te fungeren als boegbeeld voor de zwakken in de samenleving, maar er is geen regel die voorschrijft dat je alleen maar aan jezelf mag denken als je veel geld hebt verdiend. Bij mensen als Trump en Poetin is het nog maar de vraag in hoeverre altruïsme nu echt een hoofdrol speelt in hun ambities, maar er zijn genoeg rijken die laten zien dat ze de minder bedeelden willen helpen. Microsoft-oprichter Bill Gates en belegger Warren Buffett, twee van de rijkste wereldburgers, besloten om het overgrote deel van hun vermogen ter beschikking te stellen aan goede doelen, zoals de bestrijding van armoede en ziektes in de derde wereld. Hun voorbeeld vindt navolging: in het initiatief The Giving Pledge hebben tientallen miljardairs en multimiljonairs, onder wie Facebook-oprichter Mark Zuckerberg en Virgin-baas Richard Branson, besloten om hun geld niet voor zichzelf te houden, maar het in te zetten voor een betere wereld. Daar worden ze waarschijnlijk zelf gelukkiger van.
Geluksgevoel
Steeds meer onderzoek laat zien dat mensen zich beter voelen als ze geld geven aan anderen. Misschien niet als het je laatste cent is, maar als je het kan veroorloven, zorgt een cadeautje kopen voor iemand – of een familielid helpen met een bijdrage – voor een groter geluksgevoel dan ’t geld voor jezelf houden. Vanaf een zeker inkomensniveau, stelden onderzoekers van Princeton vast, worden mensen niet gelukkiger van het hebben van méér geld. Oké, dat inkomensniveau is aan de hoge kant – 75.000 dollar – dus het duurt even voordat je niet meer blij wordt van een loonsverhoging, maar er komt kennelijk een eind aan het geluk dat je kunt ervaren door je zakken te vullen.
Financiële vrijheid
Een onderzoek onder loterijwinnaars liet zelfs zien dat mensen die vanuit het niets rijk werden, daar op den duur ongelukkiger van werden. Relaties met vrienden en familie verslechterden omdat velen van hen zich lieten kennen als profiteurs. Financiële vrijheid is leuk, maar niet als daardoor je sociale leven uit elkaar valt. Wie meedoet aan een loterij heeft zijn grootste geluksmoment al ruim voor de trekking gehad: van een miljoen worden de meeste mensen niet gelukkiger, maar o, wat kun je vrolijk worden van dromen over een miljoen.
Tekst: Pieter Kort