Reis door de keuken
Met recepten van wel 4000 jaar oud.
Het Wereldmuseum presenteert de tentoonstelling Ik kook, dus ik ben. Samen met schrijver en historicus Abdelkader Benali wordt een reis door de keuken gemaakt. Hij vertelt de bezoeker over de rol van voedsel in ons aardse bestaan. Daarnaast worden er lezingen gegeven en zijn er workshops over tafelmanieren in de zestiende eeuw.
Rijke collectie
Het Wereldmuseum heeft een grote eigen collectie. Abdelkader heeft een van de opmerkelijkste objecten geselecteerd om tentoon te stellen: het yamhuis, afkomstig uit een dorp op de Trobriand-eilanden. Ook bijzonder zijn de drie kleitabletten uit Mesopotamië uit het jaar 2000 voor Christus. Dit is de de oudst geschreven culinaire bron ter wereld! Andere musea leveren ook een bijdrage aan de tentoonstelling. Zo is er een 19e-eeuwse Hollandse speelkeuken van Museum Rotterdam te zien. Museum Boijmans levert een bijdrage met het Aardappelstilleven uit 1886 van Vincent van Gogh.
Oude recepten
Rotterdam is het perfecte toneel voor deze tentoonstelling. Er wordt gezocht naar sporen van 4000 jaar oude recepten in de kookcultuur van hedendaagse Rotterdammers. Daarnaast tonen Rotterdammers hun persoonlijke culinaire objecten.
Proeven
Ook voor de fijnproevers is het leuk vertoeven bij de expositie. In een speciaal ingerichte Smaakstudio is het mogelijk om bijzondere gerechten te proeven. Hiermee draag je ook nog eens bij aan wetenschappelijk onderzoek. Studenten van de Universiteit Leiden doen onderzoek naar Byzantijnse en Osmaanse culinaire tradities.
Van 10 februari tot 13 juli 2017 in Wereldmuseum Rotterdam. Klik hier voor meer informatie.