Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Ditmaal op het gebied van pacemakers.
Zonne-energie
Als de batterij van je pacemaker het begeeft, moet je onder het mes om een andere accu – of een nieuwe pacemaker – te laten plaatsen. Super ingrijpend dus. Zonnecellen onder de huid kunnen zulke operaties tot het verleden laten behoren. Althans, zo claimen Zwitserse onderzoekers. Om tot deze conclusie te komen, maakten ze een apparaatje met zonnecellen van 3,6 vierkante centimeter. Dit is klein genoeg om onder de huid te worden geplaatst. Maar bij de tests gebeurde dit nog niet. De zonnecellen werden op de bovenarmen van 32 proefpersonen geplaatst. Wel werden er filters over de apparaatjes aangebracht die huid moesten nabootsen.
Seizoenswerk
De deelnemers aan het onderzoek moesten een week lang met het apparaat op hun bovenarm rondlopen – tijdens alle vier de seizoenen. Hieruit bleek dat er op zijn minst 12 microwatt werd gegenereerd. Dit is nog altijd meer dan de 10 microwatt die een pacemaker nodig heeft. Het onderzoek naar de onderhuidse zonnecellen is dus in volle gang en er wordt al nagedacht over het grootschalig produceren van de apparaatjes. Maar misschien is het toch handig om ze eerst nog even onder de huid te testen.
Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.