Eet jij ook te veel zout?
85% van de Nederlanders wel, tijd voor Proef de ongezouten waarheid!
Wist je dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet? Dit komt vooral door al die kant en klaar maaltijden en zoute tussendoortjes zoals chips en koek. Tijd voor actie! De Nierstichting komt met Proef de ongezouten waarheid. Toprestaurants in ’t Gooi en Amsterdam serveren tijdens de restaurant driedaagse op 7, 8 en 9 maart een smaakvol zoutbewust menu. Kijk hier voor de deelnemende restaurants.
Thuis aan de slag?
Dat zoutarme gerechten minder smaakvol zijn, is onzin. Als je de juiste kruiden gebruikt blijven de gerechten smaakvol. Zoals deze heerlijke quinoasalade met kip
Voor 4 personen
• Quinoa, 300 gram
• Rode peper, 1 stuk (zaadlijst verwijderd)
• Bladspinazie, 100 gram (gewassen)
• Lente-uitjes, 4 stuks
• Koriander, 1 bosje
• Verse munt, 1 bosje (alleen de blaadjes)
• Kippenhaasjes, 400 gram
• Paprikapoeder, 1 theelepel
• Olijfolie, 3 eetlepels
• Rode paprika, 2 stuks (in blokjes gesneden)
• Mango, 1 stuk (geschild en in blokjes gesneden)
• Limoen, 2 stuks
• Tuinkers, 1 klein bakje
Hoe maak ik het?
• Breng de quinoa met ruim water in de pan aan de kook.
• Doe de rode peper, spinazie, lente-uitjes, munt en koriander (houd een paar blaadjes apart) in de keukenmachine en hak alles fijn.
• Wrijf de kippenhaasjes in met peper en paprikapoeder. Bak ze met 2 eetlepels olijfolie in de koekenpan in 8 à 10 minuten gaar. Haal de kip eruit en zet weg.
• Bak de paprikablokjes in dezelfde koekenpan, schep ze regelmatig om.
• Giet de quinoa intussen af en spoel af met koud water. Giet opnieuw af en schep in een grote schaal.
• Hussel het fijngehakte spinaziemengsel erdoor, knijp de limoenen erboven uit, doe de olijfolie erbij en meng alles goed.
• Strooi de stukjes mango en de gebakken paprika over de quinoa.
• Snijd de kip in reepjes en hussel die door de salade.
• Strooi de apart gehouden blaadjes koriander en de tuinkers erover.
Eet smakelijk!
De aanbevolen hoeveelheid zout is 6 gram per dag. Vul de Zoutmeter in en kom erachter hoeveel zout je nou echt binnenkrijgt.