Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Deze keer de vraag of Parkinson in de darmen begint.
Eiwit
Bij parkinson sterven zenuwcellen in de hersenen af, wat voor trillingen en stijfheid zorgt. It’s all in the brains, zou je zeggen. Maar onderzoekers van Caltech claimen dat de micro-organismen in onze darmen ook een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van de ziekte. Al eerder werd geconstateerd dat patiënten vaak jaren voor ze symptomen ontwikkelen last hebben van hun darmen. En dat ze een andere darmflora hebben. De nieuwe studie focust zich op synucleïnen. Dit zijn eiwitten die in kleine hoeveelheden voorkomen in gezonde zenuwcellen, maar bij parkinsonpatiënten veranderen ze van vorm en klampen ze aan elkaar, wat voor problemen zorgt. Tien jaar geleden ontdekten pathologen dat deze klompen eiwit ook in de darmen voorkwamen.
Muisstil
De vraag die de wetenschappers van Caltech in hun studie probeerden te beantwoorden: kunnen deze aan elkaar geklampte synucleïnen van de darmen richting de hersenen reizen? Dan is er een kans dat parkinson in de darmen begint. Om dit te achterhalen injecteerden ze de uitwerpselen van parkinson patiënten in de darmen van muizen. De dieren waren genetisch gemodificeerd zodat ze dezelfde symptomen vertoonden als mensen met parkinson. Wanneer de uitwerpselen aan de muizen waren toegevoegd, verergerden deze symptomen. Ook konden de onderzoekers zien dat de synucleïnen naar het brein waren gekropen.
Neuroloog Bob van Hilten (LUMC): “Dit is een belangrijke doorbraak op weg naar behandelingen die de ziekte aan de basis gaan aanpakken.” Wel een kanttekening: gezonde muizen die de uitwerpselen van parkinsonpatiënten kregen geïnjecteerd ontwikkelden geen symptomen. De onderzoekers kunnen dus nog niet zeggen of de ziekte daadwerkelijk in de darmen begint.
Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.