Medische indringer
Waarom stoot ons lichaam een kunstheup niet af?
Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Ditmaal waarom ons lichaam stoot een kunstheup niet afstoot?
Afstoten
Waarom stoot ons lichaam een kunstheup niet af? Ons afweersysteem is supergoed getraind om indringers de deur uit te werken. Vooral bacteriën, virussen en parasieten worden hard aangepakt. En als een patiënt een donororgaan krijgt, moet hij levenslang afweer onderdrukkende medicijnen slikken om afstoting te voorkomen. Hoe kan het dan dat een kunstheup of een ander implantaat wél probleemloos blijft zitten? “Dat komt doordat het afweersysteem zo’n kunstheup niet herkent als lichaamsvreemd. Er zitten bijvoorbeeld geen bacteriële componenten op, waar je afweersysteem wel sterk op zou reageren,” legt medisch microbioloog Bas Zaat (AMC) uit.
Evolutie
Evolutionair is dat verklaarbaar: de oermens had nooit last van een stuk metaal in zijn lichaam. “Kunstlenzen, katheters, kunsthartkleppen en gewrichtsprotheses: alle materialen die het menselijk lichaam ingaan zijn uitgebreid getest, bijvoorbeeld met celkweken.” De huidige platen en kunstgewrichten zijn meestal gefabriceerd uit titanium of een titaniumlegering. Hoewel het afweersysteem een kunstheup dus niet snel als lichaamsvreemd herkent, zal er tijdelijk een ontstekingsreactie ontstaan. “Dat komt door de wond die je bij de plaatsing maakt in het weefsel,” aldus Zaat. “Een ontstekingsreactie is de eerste stap naar wondgenezing en vormt meestal geen probleem. Maar soms koloniseren bacteriën de wond en het implantaat; dan krijg je een infectie. Je botweefsel kan dan niet goed vastgroeien aan het kunstgewricht.”
Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.