Urineverlies kan uiterst ongemakkelijk zijn. Moet je dan aan de pillen? Of is het ook te voorkomen of te trainen? En waarom hebben vrouwen er meer last van dan mannen?
Wat is het probleem?
Er zijn twee soorten incontinentie. Bij stressincontinentie heb je last van urineverlies bij hard lachen, niezen of hoesten en bij bijvoorbeeld touwtjespringen. Bij een overactieve blaas trekken de blaasspieren samen op de verkeerde momenten, waardoor je plotseling heel nodig moet plassen. Bekkenbodemspieren helpen het lichaam om de plas op te houden en deze spieren worden slapper naarmate je ouder wordt. Mannen en vrouwen lijden even vaak aan een overactieve blaas, maar vooral bij vrouwen leidt dit tot urineverlies omdat bij hen de plasbuis maar heel kort is.
Wat doet de dokter?
Stressincontinentie is met pillen niet te verhelpen. Voor een overactieve blaas schrijven artsen aan meer dan 130.000 mensen in Nederland pillen voor met anticholinergica. Deze stofjes remmen de zenuwoverdracht waardoor de blaasspier minder vaak samenknijpt. Studies laten echter zien dat driekwart van het effect van deze pillen berust op het placeboeffect. Een vervelende bijkomstigheid is dat één op de drie gebruikers last heeft van een droge mond, de zenuwen die de speekselklieren activeren worden namelijk ook platgelegd.
1 Houd een plasdagboek bij. Train je blaas door de periodes tussen toiletbezoek steeds iets langer te maken. Uit een studie bleek deze blaastraining beter te werken dan pillen.
2 Train jouw bekkenbodem! Het ophouden of doorlaten van uw urine vraagt om controle over je bekkenbodemspieren. Je kunt deze een paar keer per dag een tiental keren aanspannen en ontspannen. Dit kun je overal doen.
3 Je kunt oefenen hoe je jouw bekkenbodem aanspant met speciale verzwaarde tamponvormige kegels. Je kunt deze in de vagina plaatsen en vasthouden door uw bekkenbodemspieren aan te spannen.
4 Plaspillen en sommige bloeddrukverlagers zorgen ervoor dat er meer urine wordt geproduceerd. Overleg met je arts of je pillen gebruikt die een overactieve blaas kunnen veroorzaken.
5 Bewegen helpt tegen incontinentie, maar vermijd oefeningen die de druk op de buikholte sterk verhogen zoals sit-ups of gewichtheffen.
6 Obstipatie geeft druk op de blaas, en door het vele persen kan de blaasspier overactief worden. Zorg voor vezelrijke voeding, veel beweging en blijf voldoende drinken.
7 Soms is opvangen de beste oplossing. Er zijn tegenwoordig goed absorberende slips die niet opvallen, droog aanvoelen en gewoon gewassen kunnen worden.
Tekst: Dr. David van Bodegom, wetenschapper bij Leyden Academy on Vitality and Ageing en medeauteur van de bestseller Oud worden in de praktijk.
Afbeeldingen: Sabine Wiseman
YH zegt
Het trainen van bekkenbodemspieren is afhankelijk van de soort incontinentie die je hebt. Ik vind daarom het advies om je bekkenbodem een paar keer per daag aan te spannen niet goed. Te oppervlakkig , niet vol te houden. kortom slecht advies. Je kan beter als je last hebt van urine verlies een deskundig bekkenbodemfysiotherapeut raadplegen zodat je deskundig begeleidt wordt en resultaat kan boeken.