BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Recensies over: Angela Flournoy – Het huis van de familie Turner

Recensies over: Angela Flournoy – Het huis van de familie Turner

Een gezin beslist over de toekomst van het familiehuis, dat vele verhalen bij zich draagt.

De familie Turner beslist over de toekomst van het familiehuis, dat vele verhalen bij zich draagt. Kunnen ze afstand nemen?

Verscheen op 7 februari bij uitgeverij De Geus.

Het verhaal

Wanneer Viola ziek wordt en bij haar oudste zoon intrekt, komen al haar kinderen bijeen om over het lot van hun Het huis van de familie Turner bij de Zin Boekenclubouderlijk huis te beslissen. In meer dan vijftig jaar zijn er dertien Turners opgegroeid. Het huis zag kleinkinderen geboren worden, een vader overlijden en de stad Detroit instorten. Nog steeds staat het er, te midden van leegstand en verval. Het blijkt zo goed als niets meer waard. Nu pas wordt duidelijk hoezeer het familieverleden ook de toekomst van het huis en zijn bewoners zal bepalen.

De auteur

Angela Flournoy (Verenigde Staten, 1985) werd door de National Book Foundation verkozen tot een van de vijf veelbelovende auteurs onder de 35 jaar. Zij studeerde aan de prestigieuze Iowa Writers’ Workshop. Werk van haar hand verscheen onder meer in The Paris Review, The New York Times en Los Angeles Times. Het huis van de familie Turner is haar debuutroman en is lovend ontvangen door de Amerikaanse pers. Ze doceert creative writing aan de universiteit van Southern New Hampshire.

Boekenclubrecensies

Yvonne Burgersdijk: Al met al schetst het boek een periode vanaf midden jaren veertig tot en met de kredietcrisis die nog maar net achter de rug is. Het geeft een beeld van alle narigheid van die tijd en er is dan ook weinig vreugde te ontdekken ondanks het feit dat broers en zusters toch wel enigszins een hart voor elkaar lijken te hebben. Tevens is er geen boodschap die de schrijfster ons wil meegeven, althans ik heb deze niet gevonden…lees verder

Trudi Frankhuizen: Het klinkt misschien flauw, maar ik was pas echt ontroerd toen ik het dankwoord van de schrijfster las en haar foto op de achterflap. Wat een schitterende manier om je familie te zichtbaar te maken in de geschiedenis en zo ruimte te maken voor een nieuwe stem…lees verder

Didy de Vries: Het boek draait voornamelijk om de oudste zoon en de jongste dochter van het gezin Turner. Tussen de oudste en de jongste zitten nog 11 kinderen. Vooral in het begin moet je je erg concentreren op de personen. Het boek springt van oudste zoon naar jongste dochter en tussendoor van 2008 naar 1945. Het draait niet zozeer om het huis; meer om de gevoelens van de zoon en de dochter. Zoonlief heeft te kampen met een “nachtspook” en probeert daar vanaf te komen. Dochter is gokverslaafd en wordt haar huis uitgezet vanwege huurschuld. Tussendoor lezen we hoe hun ouders leefden in de jaren ’40 van de vorige eeuw. Al met al een boek dat boeiend geschreven is. Boeiend geschreven: 3 sterren.

Zahira: In 2008 heerst de crisis op de huizenmarkt. Het ouderlijk huis staat leeg vader Francis is overleden en moeder Viola is ziek en woont in bij de oudste zoon Cha-Cha. De dertien kinderen staan voor de vraag wat ermee moet gebeuren. De meningen zijn verdeeld. Het huis vormt eigenlijk een metafoor voor de familie die er gewoond heeft. De familie Turner is door verschillende omstandigheden uiteengevallen. Ieder ging zijn eigen weg. Het is een geschiedenis van een maatschappij die het gekleurde deel van de bevolking geen gelijke kansen biedt. Het verhaal draait vooral rond de gebeurtenissen rond Cha-Cha de oudste zoon en de jongste dochter Lelah, maar door het verhaal heen ga je ook het verleden in met vader Francis en moeder Viola en lees je hoe de familie Turner is ontstaan. Een rode draad in het verhaal vormt het diepgewortelde geloof in spoken en geesten. Cha-Cha zijn leven wordt er vanaf zijn jeugd door bepaald. Maar niet iedereen geloofd hem. Dochter Lelah kampt met een gokverslaving wat haar leven ontwricht. Het is een boek waar blanken geen deel van uitmaken. Dat maakt het ook wel een aparte wereld. Misschien is dat ook wel de kracht van dit boek. – Een mooi boek: vier sterren.

Annemieke Kamman: Dit is een verhaal over hoe een familie met zichzelf en anderen in de knoop raakt en toch iedere keer weer bij elkaar terugkomt. Het is een grote, best complexe, familie bestaande uit diverse individuen die een soort van  herhalend patroon hebben. Dit toch weer op ietwat andere manieren. Daardoor kennen ze elkaar door en door en houden daardoor zielsveel van elkaar. Het is ook erg knap hoe de schrijfster dit gezin in de tijd weet te plaatsen. Het boek is mooi geschreven – drie sterren.

Dit boek ook gelezen? Stuur je recensie naar ons op via boekenclub@newskoolmedia.com of plaats hieronder een reactie! We zijn benieuwd naar jouw mening.

Nieuwsgierig?

Het boek bestel je hier:
Zin Boekenclub

Stemmen

Hoeveel sterren geef jij Het huis van de familie Turner? [ratings]

Discussiëren doe je zo!

Wij horen graag jouw mening! Wil je iets met ons en de deelnemers van de boekenclub delen? Reageer dan met het reactieformulier onder dit artikel. Wij houden het in de gaten en komen op de vraag of opmerking terug.
Zin Boekenclub inschrijven