Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Ditmaal de vraag: Waarom hebben mensen blauwe, groene of bruine ogen?
Melanine
De waarheid is verrassend: eigenlijk heeft iederéén bruine ogen. Of nou ja, dat is natuurlijk niet waar. Maar het is wel waar dat er maar één soort pigment bestaat dat je oogkleur bepaalt, en dat is melanine. Melanine is donkerbruin. Het is hetzelfde stofje dat de huid bruin kleurt – van nature, of door de zon. Melanine zit ook in de iris, oftewel in het diafragma van het oog dat de pupil groter en kleiner kan maken. Als er veel melanine in de iris zit, dan zijn ze bruin of donkerbruin. Zit er wat minder melanine in, dan absorbeert de iris minder licht van buitenaf en lijken de ogen blauw of groen.
Kleurrijk
De kleur die anderen zien als ze naar uw ogen kijken, wordt in feite bepaald door verstrooiing van het licht in de iris. Hetzelfde fenomeen zorgt ervoor dat de hemel blauw kleurt. Bij andere lichtomstandigheden kunnen ze soms opeens een andere tint lijken, vooral als het om ogen met weinig melanine gaat. Over veranderen gesproken: vaak hebben baby’s bij de geboorte nog niet zoveel pigment. Als ze wat meer pigment gaan aanmaken, kunnen blauwe kijkers zomaar veranderen in bruine.
Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.