BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Vrienden & familie goed voor de gezondheid

Vrienden & familie goed voor de gezondheid

Komen jullie een hapje eten?

Vergeet strenge diëten en zwoegen op de sportschool. Gezond blijven is een kwestie van kleine, behapbare acties én fijn vaak je vrienden of familie zien. Geen tijd? Vlug tijd maken!

Hoe gezond zijn vijftigers eigenlijk? En hebben we zelf in de hand of we een beetje gezond oud kunnen worden? Volgens Lowie Van Doninck, onderzoeker bij het lectoraat Active Ageing van de Hogeschool Avans, is het zo goed als niet mogelijk in algemene termen over ‘de’ gezondheid van ‘de’ 50+’er te spreken. Want die gezondheid kan tussen de 50 en 70 jaar per individu sterk verschillen.

Jaarringen

Hij maakt daarom een onderscheid tussen onze kalenderleeftijd en onze biologische leeftijd. Van Doninck: “Iemand van 50 kan een biologische leeftijd hebben van een 69-jarige, en andersom. Dat verschil wordt voor 80 procent veroorzaakt door de leefstijl die je tot nu toe hebt, en voor 20 procent door genetische factoren.” Je leefstijl tot aan je 50ste bepaalt voor een groot deel wanneer je je eerste chronische ziekte krijgt, zegt hij. En die eersteling meldt zich steeds vroeger: “Twintig jaar geleden was dat op je 52ste, nu al op je 43ste.”

Voor-en nadelen

Dat komt niet doordat we de afgelopen twintig jaar ongezonder zijn gaan leven maar doordat de diagnostiek sneller en beter is geworden, aldus Van Doninck. “Vroeger werden ziekten vaker helemaal niet opgemerkt. Dat heeft nadelen; we worden sneller ziek ‘gemaakt’. Maar het heeft vooral veel voordelen: door screening worden ziekten in een vroeger stadium ontdekt en kan behandeling nog zinvol zijn.”

vriendenTwaalf jaar langer leven

Ziekte voorkómen is natuurlijk belangrijk, zegt Van Doninck, maar liever heeft hij het over hoe we onze gezondheid kunnen bevorderen. “We praten toch niet voor niets over gezondheidszorg?” Van Doninck heeft zich gespecialiseerd in de zogeheten blue zones: gebieden gelegen in onder meer Japan, Griekenland en Sardinië waar mensen gemiddeld twaalf jaar langer gezond blijven dan wij hier. Dat doen ze zonder voedselgoeroes, sportscholen, hardloopschoenen, weegschalen en diëten die dwingend voorschrijven wat je allemaal wel en niet mag eten. Hoe doen ze het dan?

Van Doninck: “Ze eten veel groente en weinig bewerkt voedsel; ze koken zelf. Daarnaast bewegen ze de hele dag door in plaats van een paar uur per week op de sportschool. En, het belangrijkste: ze leven in een gemeenschap met veel sociale contacten en sterke familiebanden.”

Het volledige artikel is te lezen in Zin 6, deze bestel je onder andere hier.