BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
De wereld in huis

De wereld in huis

Een nieuwe tentoonstelling van het Groninger Museum.

Zeldzame voorwerpen, waaronder Delfts aardewerk, Chinees porselein en Japans lakwerk laten zien hoe we in Nederland de wereld in huis hadden – en nog steeds hebben. Het is vanaf 17 juli allemaal te zien in de tentoonstelling De Wereld in Huis.

Aziatische invloeden

In de 17e en 18e eeuw waren Aziatische invloeden steeds vaker terug te zien in het Nederlands interieur. Dat had onder andere te maken met het feit dat Chinees en Japans porselein en lakwerk uit Japan door de VOC en particulieren in grote hoeveelheden werd geïmporteerd uit ‘de Oost’. Zo veroverde het Aziatische porselein een plek in het dagelijks leven en in de Nederlandse materiële cultuur. Met name porselein drong door tot in alle lagen van de bevolking; zelfs de armsten hadden wel een Chinees bord of een theekop en schotel in huis.

Groninger

Vijf-delig kaststel, versierd met een voorstelling van een geketende papagaai met kers in zijn klauw op een hangend vogelrek in Chinees “famille rose”,1730-1740, Groninger Museum

Imitaties

De populariteit van het Aziatische porselein leidde al snel tot imitaties van Nederlandse bodem. In de tentoonstelling wordt ook speciaal aandacht besteed aan hoe de Aziatische en Nederlandse producenten onderling concurreerden en reageerden op de belangstelling en de smaak van de opdrachtgevers. De collectie Aziatische keramiek van het Groninger Museum is een van de vier grootste van Nederland.

De Wereld in Huis, Aziatisch porselein – Delfts aardewerk is van 17 juni 2017 t/m 18 januari 2018 te zien in het Groninger Museum. Klik hier voor meer informatie.