Nederlanders gaan gebukt onder allerlei welvaartskwalen. Daar slikken we pillen voor, terwijl we beter wat aan onze levensstijl kunnen doen. Dr. David van Bodegom, wetenschapper bij Leyden Academy on Vitality and Ageing en medeauteur van de bestseller Oud worden in de praktijk, helpt je met ontpillen.
In de afgelopen maanden zijn er al veel oplossingen gegeven voor veelvoorkomende klachten. Al deze tips hadden één ding gemeen, namelijk dat er geen pillen voor nodig waren. We hebben nu een top 10 opgesteld met de beste tips. In dit artikel staan nummer 6 tot en met 10. De eerste vijf gemist? Kijk hier.
6.
Dim ’s avonds de lampen. Blauw licht onderdrukt de aanmaak van melatonine en houd je wakker. Installeer een app op je computer en telefoon die het blauwe licht blokkeert. Slaappillen helpen alleen op korte termijn en zorgen voor meer valrisico en sufheid overdag.
7.
Eet volkorenbrood. Het meeste bruine brood in de winkel is geverfd witbrood. Niet alleen is volkoren goed voor de stoelgang, er zitten ook meer voedingsstoffen in. Daarnaast worden suikers uit het volkorengraan langzamer opgenomen waardoor de suikerpieken in het bloed lager zijn en je je langer voldaan voelt.
8.
Als je rookt, probeer de e-sigaret eens. Er is geen enkele pil of leefregel die zo veel gezondheidswinst toevoegt, ook op hoge leeftijd.
9.
Verstop de verleidingen. Mensen die eten om zich heen uitstallen in potten en schalen eten meer. Schep daarom ook in de keuken het eten op. Door groente en fruit in het zicht te zetten eet je er makkelijk meer van.
10.
Word lid van een club die samen beweegt. Samen is het veel leuker om te bewegen en je houdt het langer vol. Wandelen is al actief genoeg, maar je moet het wel elke dag doen. Ook een hond is een goede wandelcoach.