Bionische hand
Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Deze keer over bionische handprotheses.
Prothese
Jaarlijks verliezen rond de 3200 Nederlanders een arm of been door amputatie, als gevolg van ziekte of een ongeluk. De helft van de patiënten krijgt hierna een prothese. Daarmee leren omgaan valt niet mee. Het vereist veel oefening om de prothese aan te sturen, en het reiken naar zelfs de simpelste voorwerpen kost veel tijd en concentratie. Dat moet beter kunnen, dachten elektrotechnici van de University of Newcastle. Zij ontwikkelden een bionische handprothese die alles volledig automatisch doet.
Hand met ogen
De ‘hand die ziet’ is uitgerust met een camera die een plaatje schiet van het te pakken voorwerp. Het object wordt vervolgens geanalyseerd op vorm en grootte en op basis daarvan wordt een serie bewegingen in de hand in gang gezet. Dit gebeurt allemaal in 100 milliseconden, de drager van de prothese hoeft alleen in de juiste richting te kijken.
Doorbraak
De 56-jarige Schot Doug McIntosh is onder de indruk. Zelf verloor hij in 1997 zijn rechterarm door kanker. Van een prothese maakt hij nauwelijks gebruik, want “ze zijn langzaam en onhandig.” Maar de ‘hand die ziet’ kan volgens hem een doorbraak zijn. “Het kan de hersteltijd na een amputatie – zowel fysiek als mentaal – aanzienlijk verbeteren.” De handprothese is al met succes getest. De volgende stap is nu een studie bij patiënten van het Freeman Hospital in Newcastle.
Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.