Scheiden
doet (ook financieel) lijden.
Een op de drie huwelijken strandt. En alsof scheiden niet al verdrietig genoeg is, kan het ook nog in de duizenden euro’s lopen. Hoe hou je het betaalbaar?
Vechtscheiding
Twee scheidingen heeft cybersecurity-specialist Hans Noordhuis (1968) achter de rug. De ene, een vechtscheiding, kostte hem de erfenis van zijn vader aan advocaatkosten, de andere werd binnen drie dagen geregeld.
HANS: “Scheiden doe je met zijn tweeën. Laat je niet verleiden tot adviezen van familie en vrienden, de zaak wordt er alleen maar explosiever van. Het beïnvloedde mijn eerste scheiding, al was die ook zonder inbreng van derden op een vechtscheiding uitgelopen. We zijn begonnen met een mediator, en die deed het goed, maar mijn ex vocht de kleinste beslissing uit via haar advocaat. We hebben het dan over een vergeten onderbroekje van onze zoon waarover onze advocaten brieven uitwisselden. Dat loopt gigantisch in de kosten. Uiteindelijk hebben alle zittingen en advocaatkosten me 50.000 euro gekost, de erfenis van mijn vader.
DivorceHotel
Hoe anders was de tweede keer. We hadden er allebei al een vechtscheiding op zitten. Niet nog een keer door die hel, dachten we. Mijn ex-vrouw las over DivorceHotel, een concept waar- bij je in een weekend alles geregeld kunt hebben. We raakten enthousiast. Op vrijdag checkten we in, op zondag stapten we met goede afspraken het hotel uit. We zijn gelukkig met die oplossing. Mijn ex woont nog steeds in ons huis, maar het is mijn bezit. En technisch staat het dan weer op allebei onze namen. Zo hebben we meer vergelijkbare financiële oplossingen. Dat kon alleen maar omdat we er samen uit wilden komen.”
Kassa!
Advocaat of bemiddelaar en andere specialisten
Uurloon van tussen de 150 en 200 euro, hoewel er ook duurdere advocaten zijn. Aantal uren is afhankelijk van complexiteit scheiding.
Notaris
Komt met name in beeld als u samen een woning bezit, maar kan ook bemiddelen als het gaat om vermogen en erfenissen. Kan oplopen tot duizenden euro’s.
Deurwaarder
Wie in zijn eentje besluit om te schei- den, moet zijn partner via een deurwaarder op de hoogte brengen. Kosten: 70 euro.
Rechtbank
De rechtbank vraagt 285 euro voor een scheiding. Een hoger beroep kost 311 euro, in cassatie gaan 322 euro.
Andere kosten
Zoals de woning op waarde laten schatten, een verhuizing of het afsluiten van een nieuwe lening.
Rechtsbijstand
Bij een inkomen lager dan 25.600 euro krijgt u rechtsbijstand van de overheid. Let op: de peildatum ligt op twee jaar voor aanvraag. Er wordt wel een eigen bijdrage gevraagd die kan oplopen tot maximum 849 euro. Daarnaast bieden rechtsbij- standsverzekeraars aan om scheidingen te dekken. U heeft dan het recht om een eigen advocaat te zoeken.
Tekst: Victor de Kok