BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
De ontdekking van Mondriaan

De ontdekking van Mondriaan

Een reis door het leven van Piet Mondriaan aan de hand van 300 werken.

In Amsterdam leerde hij het vak. In Parijs kwam hij in aanraking met Picasso’s kubisme. In Londen ontdekte hij zijn liefde voor Disney. En in New York inspireerde de boogiewoogie hem tot zijn laatste meesterwerk. In de tentoonstelling De ontdekking van Mondriaan neemt het Gemeentemuseum Den Haag je mee op reis door het leven en werk van de grootmeester.

Mondriaan

Piet Mondriaan [1872-1944], Bomen langs het Gein, 1905

Persoonlijke objecten

De tentoonstelling toont voor het eerst de volledige collectie. Die bestaat uit maar liefst 300 werken. Daarnaast zijn er brieven, foto’s en persoonlijke objecten – zoals zijn verzameling grammofoonplaten – te zien. Er kan ook een kijkje worden genomen in een reconstructie (op ware grootte) van Mondriaans Parijse atelier. Zo kan de bezoeker deze zomer niet alleen de ontwikkeling van Mondriaans werk ontdekken, maar ook de modernste kunstenaar van de twintigste eeuw beter leren kennen.

De reis van zijn leven

In 1895 rondt Mondriaan zijn studie aan Rijksacademie in Amsterdam af en maakt al gauw naam als landschapsschilder. Zo nu en dan maakt hij uitstapjes naar het Zeeuwse Domburg of het Brabantse Uden. Op zijn 39e, in 1911, gooit hij zijn leven radicaal om. Hij zegt zijn huis in Amsterdam op en verbreekt zijn verloving. In Parijs besluit hij zijn geluk te beproeven in de bruisende kunstwereld. Als de Tweede Wereldoorlog dreigt en de nazi’s Mondriaans kunst tot entartet verklaren, besluit hij in 1938 naar Londen te vluchten. In New York leert Mondriaan op zijn 68e een nieuwe wereldstad kennen, met gloednieuwe muziek – de Boogie Woogie – en een bruisend uitgaansleven. De nieuwe energie mondt uit in zijn laatste meesterwerk, Victory Boogie Woogie, dat na zijn overlijden in 1944 onafgemaakt op zijn schildersezel in zijn atelier achterblijft.

De ontdekking van Mondriaan is t/m 24 september te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag. Klik hier voor meer informatie.