5 tips van een wereldreiziger
De mooiste stad, de indrukwekkendste route, en het lekkerste eten ter wereld voor jou op een rijtje.
Antropoloog en geograaf Gerrit Jan staat bekend om zijn reisboeken. Van zijn hand verschenen bijvoorbeeld Het noordelijk gevoel, De knoop van IJsland, Altijd Noorwegen en Er gaat niets boven Zweden, dat op de longlist van de Jan Wolkersprijs 2015 stond. Zijn nieuwste, De omweg naar Paaseiland, ligt nu in de winkel.
1. Klapperbomen op st(r)and
“Er is niets mis met de stranden van onze Waddeneilanden maar ik kies zonder voorbehoud voor Anakena op Paaseiland. Op het door klapperbomen omringde witte strand staat een rijtje imposante beelden met rode knot op het hoofd. Ze staren nu voor zich uit. Hier begon de geschiedenis van Paaseiland. Er zou een legendarische koning zijn geland die zijn onderdanen na een lange zeereis naar het onbekende eiland had gevoerd. Hier liet ook ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen in 1722 het anker vallen.”
2. Spookkamer
“In het Noorse dorp Dalen, in Telemark, namen fotograaf Dolph Kessler en ik onze intrek in Hotel Dalen, een saaie naam voor een imposant historisch hotel. Een fantastische combinatie van een middeleeuwse staafkerk en een Chinese pagode gebouwd kort na de voltooiing van het Telemarkkanaal in 1894. In de salons, waar de poten van de enorme fauteuils in het tapijt zijn weggezakt, lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De fraaie eetzaal is een symfonie in hout. Bij de receptie horen we dat het hotel een spookkamer heeft waar eind 1900 een ontaarde Engelse moeder haar baby om het leven bracht. Nog altijd zien gasten de schim van een vrouw langs het raam van kamer 17 glijden.” Dalenhotel.no/en
3. Visbuffet op zee
“Wie vaak in Noorwegen komt, kan niet om Hurtigruten heen. De schepen die een snel- dienst tussen Bergen en Kirkenes onder- houden, vervoeren nog steeds vracht naar tientallen kustplaatsen. Inmiddels zijn het ware zeekastelen die honderden passagiers kunnen herbergen. Na een lange zwerftocht over De Lofoten stapten Dolph en ik in Svolvær aan boord. Als gourmet had hij hier reikhalzend naar uitgekeken. En werd niet teleurgesteld: na een grandioos visbu et met zalm, forel en haring, volgde een over- dadig toetje van ijs, fruit en roomtaart.”
4. Zweedse vestingstad
“Als je dan toch in een stad moet wonen, dan in Visby, de hoofdstad van het Zweedse eiland Gotland. Het hart van de oude stad is nog grotendeels omringd door een middeleeuwse vestingmuur inclusief poorten en kruittoren. Het hart zelf bestaat uit bochtige straatjes, kleuri- ge huisjes en verstilde hofjes. Hier en daar tekent het geschonden silhouet van kerken zich tegen de lucht af – het bewijs dat in een ver verleden vele plunderaars hun weg naar het bloeiende Visby wisten te vinden, dat tussen 1100 en 1300 als een weldoorvoede spin in haar web zat.”
5. Ons landhuis
“Verborgen in een parkbos in Roundstone, aan de kust van het Ierse Connemara, ligt een prachtig landhuis. De muren zijn bedekt met wingerd en bloeiende clematis. Vanuit de bovenramen heb je vrij uitzicht over het gazon, de baai en het langgerekte eiland Inishnee. Het interieur ademt de stijl van voorbije tijden. De wanden zijn versierd met landschapjes en in de pronkkamers staan lage leunstoelen rond een open haard. De bibliotheek bevat veel boeken over de ora van Connemara, want Letterdyfe House is in 1965 aangekocht door Nederlandse plantkundigen die zich sterk willen maken voor het behoud van het zeldzame hoogveen in de omgeving. Wie wil, kan er logeren.” Letterdyfehouse.nl