Doe de jamtest
Hoe weet ik of mijn jam dik genoeg is?
In Zin 9 staat dit heerlijke recept voor zelfgemaakte abrikozenjam.
Je hebt nodig:
■ 1½ kg rijpe abrikozen
■ 500g suiker*
■ sap van 1 citroen
■ 250 g hazelnoten, grof gehakt
■ 2 el rozenwater (Marokkaanse winkel)
Bereiding
Dompel de abrikozen ± 15 sec. in kokend water. Spoel ze onder koud water en trek met een mesje de velletjes eraf. Snijd ze doormidden en verwijder de pitten. Kraak 10 pitten (onder een pan), doe ze samen in een doekje en bind dicht. Breng een bodempje water van ½ cm met de abrikooshelften tegen de kook aan en hang het netje pitten erin.
Laat de abrikozen ± 15 min. zachtjes koken zodat er wat vocht kan verdampen. Neem de pitten eruit en voeg de suiker, het citroensap en de hazelnoten toe. Breng alles weer tegen de kook aan, roer goed en laat de jam nog 30-40 min. heel zachtjes koken (pruttelen) tot de gewenste dikte. Roer op het laatst het rozenwater door de jam en schep de abrikozenjam in potten. Heerlijk door yoghurt, kwark en ijs!
Is hij dik genoeg?
Om te testen of jam dik genoeg wordt, kun je tijdens het koken een druppeltje jam op een koud schoteltje of metaal laten vallen. Wacht een minuut en houd dan het schoteltje scheef. Als de druppel zich met moeite verplaatst, is de jam stroperig geworden en klaar om in de potten te doen. Als het druppeltje makkelijk wegglijdt, laat de jam dan doorkoken.