En: ze zijn verslavend. In zijn boek Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst onderzoekt Wouter van Noort onze mobielverslaving. En komt hij met oplossingen.
Bewust offline
Geen paniek: cold turkey stoppen met je smartphone is niet nodig. Wel is de simpelste manier om minder tijd op je telefoon te zitten: tijden of plaatsen zónder inplannen. Laat jouw smartphone thuis als je een avondje uitgaat, stel telefoonloze ochtenden in of maak je slaapkamer tot smartphone-loze zone.
Mindful mobiel
Kader jouw telefoongebruik met behulp van de drie M’s: Mindful (bewust zijn van uw smartphonegebruik), Meaningful (als je je smartphone pakt voor jezelf duidelijk maken waaróm) en Moderate (matig je gebruik). Apps als Moment en Usage Tracker houden bij hoeveel tijd je aan welke apps besteedt.
Digital detox
Als je op vakantie gaat, is het heerlijk om je telefoon thuis te laten. Maar een telefoon op reis is wél handig voor praktische zaken en noodgevallen. Een middenweg is dat je met uw (reis)partner samen één telefoon meeneemt. Een andere optie is een resort waar ze je smartphone voor je in een kluis bewaren, een ware digital detox.
Alternatieven
Reuze handig dat een smartphone ook kan dienen als agenda, kladblok, wekker en wat al niet meer. Maar het zorgt er ook voor dat onze afhankelijkheid van het ding toeneemt. Gebruik alternatieven: stop een notitieblokje en pen in je tas, draag een horloge en zet een wekkertje naast je bed om de dag niet te beginnen en te eindigen op je telefoon.
Hulptroepen
Ook thuis kun je een stralings- vrije zone instellen. Verschillende online winkels verkopen hoesjes waar geen signalen doorheen komen. Sommigen werken met tijdsloten waarmee je jezelf buitensluit van jouw apparaat. Ook zijn er apps zoals BreakFree, O time en ShutApp, die de toegang tot jouw telefoon of bepaalde apps tijdelijk kunnen blokkeren.
Winnen
Zin heeft 10x Is daar iemand? Hoe de smartphone ons leven beheerst klaarliggen. Vul snel het winformulier in!