Hij start in de tot voor kort nog ontoegankelijke Iraakse stad Mosul (vroeger Ninevé). Na ontmoetingen met onder meer het eeuwenoude Assyrische volk en Moerasarabieren eindigt Allush, zelf geboren in het Palestijnse Nablus, in het Palestijnse Betlehem en het Israëlische Nazareth.
Een ander gezicht
Het televisieprogramma wil landen en gebieden die bekendstaan om geweld en vervolging een ander gezicht geven. Zo toont Van Ninevé naar Nazareth het leven van de Amazigh in de oase Siwa (Egypte). In dit verrassend vruchtbare gebied – middenin de gigantische woestijn – leefde dit volk eeuwenlang in afzondering van de buitenwereld. De aanleg van een weg geeft hen nu toegang tot de moderne wereld. Welke invloed heeft dit op hun oude wetten en tradities?
Confronterend
De bijzondere reis eindigt in Nazareth. Voor Kefah Allush, die zelf in deze regio werd geboren, waren de opnames van deze aflevering “een confronterende rollercoaster”. In een dorpje vlakbij Bethlehem ervaart hij hoe christelijke Palestijnen luidruchtig Stille Zaterdag vieren. Ook voelt hij zich trots als hij Palestijnen ontmoet die hun toekomst willen opbouwen op de Westelijke Jordaanoever. Hij heeft eveneens een beladen ontmoeting met een jonge Palestijn die als militair onderdeel uitmaakte van het Israëlisch leger…
Van Ninevé naar Nazareth, vanaf 26 juli om 21: 15 op NPO 2. Klik hier voor meer informatie.