BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Goede en slechte vetten

Goede en slechte vetten

9 tips hoe je de goede gebruikt

Een paar (of veel!) kilootjes kwijt? Meestal is vet dan het eerste wat je van het menu schrapt. Maar dat moet je dus juist níet doen, volgens de schrijvers van De real meal revolutie. Zij pleiten voor banting: een dieet dat vet eten juist stimuleert.

Vet als basis

Tim Noakes, hoogleraar fysieke inspanning en sportwetenschappen, noemt het een mythe dat zo min mogelijk vet eten gezond is. Juist een vetrijk en koolhydraatarm dieet – de kern van banting – levert volgens hem meer energie, geen hongergevoel en meer gezondheidsvoordelen op. De basisregel: eet vet, beperk het aantal koolhydraten en laat suikers achterwege.

Vet vs. vet

Er bestaat een onderscheid tussen ongezonde en gezonde vetten. Voedingsdeskundige Sally-Ann Creed adviseert om (deels) geharde vetten in margarine en bewerkt voedsel, alle zaadoliën en transvetten te vermijden. Deze bevatten omega 6-vetzuren, die ontstekingen bevorderen. Een betere keuze zijn dierlijke vetten, bijvoorbeeld eendenvet en roomboter, en plantaardige vetten zoals kokos- en olijfolie.

No go’s

Fastfood, bewerkt en verpakt eten zijn taboe bij banting. En naast (geraffineerde) koolhydraten en suikers zijn ook graanproducten uit den boze. Anders dan bij andere diëten worden vetrijke zuivelproducten aangeraden, dus geen magere kwark of halfvolle melk maar juist de volle varianten. Sojamelk en andere producten met soja erin worden afgeraden, omdat soja genetisch gemanipuleerd is.

vettenGa voor groente

Voor sommige koolhydraten maakt banting een uitzondering, voornamelijk bij groenten. Een van de gouden regels is om genoeg groente te eten, zoals spinazie, spruiten en boerenkool. Deze kruisbloemige groenten bevatten weinig koolhydraten, waardoor je er niet snel te veel van eet.

In de voorraadkast

Wat mag wel? De auteurs van De real meal revolutie raden aan om altijd het volgende in huis te hebben voor een maaltijd of tussendoortje: gebraden kip, gekookte eieren, gewassen sla, gesneden groenten, op natuurlijke wijze geconserveerd vlees, noten en zaden en verse bessen.

Alternatieven

Oké, dus geen boterhammen, pasta bolognese en pannenkoeken meer. Gelukkig staan er in De real meal revolutie genoeg smakelijke alternatieven van kok Jonno Proudfoot. Denk aan crackers van pompoenpitten en sesamzaad, bloemkoolrijst, kokoscrêpes en spaghetti van courgette.

Vanzelf minder trek

Zolang je gezond eet, maakt het niet uit als je in het begin veel eet. Naarmate het dieet vordert wordt de eetlust vanzelf minder. Belangrijk is om langzaam te eten en echt te proeven. En te stoppen zodra je verzadigd bent. Probeer altijd aan tafel te eten, staand is het makkelijk om te snel en te veel te eten.

vettenHet moet wel leuk blijven

Bij een gezonde leefstijl hoort eigenlijk geen alcohol. Maar qua koolhydraten doen droge wijn, light bier en de meeste sterke drank weinig kwaad. In zijn recept voor Jamaicaanse vis gebruikt Proudfoot bruine rum als smaakmaker. Vermijd mixdrankjes, bier en cocktails.

Geen ramp

Wees niet te streng en blijf realistisch, het is echt geen ramp om een keer een bord pasta te nuttigen met een glas rode wijn erbij. De auteurs raden dan wel aan om eerst iets te eten met veel eiwitten en/of vetten, om een suikerexplosie te voorkomen.