BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Resistent door schimmelkaas?

Resistent door schimmelkaas?

Kun je door kaas resistent worden tegen antibiotica?

Zin en populairwetenschappelijk magazine KIJK presenteren de nieuwste inzichten. Deze keer is de vraag: kunnen bacteriën in je lichaam resistent worden tegen antibiotica als je schimmelkaas eet?

Hendri van Kuijk eet graag blauwschimmelkaas. “Krijg ik dan geen weerstand tegen antibiotica? De schimmel heet Penicillium roqueforti; dat klinkt als familie van het antibioticum penicilline.” We kunnen je geruststellen, Hendri. De schimmel in blauwschimmelkaas maakt geen penicilline. De bacteriën in je lichaam kunnen er dus niet resistent door worden.

Honderden

“Er zijn wel honderden verschillende schimmelsoorten binnen het geslacht Penicillium,” vertelt bioloog en schimmelexpert Jan Dijksterhuis. “Die verschillen onderling behoorlijk. Sommige groeien snel, andere langzaam, ze maken verschillende soorten stoffen aan, en ze zijn er in allerlei tinten groen.” Ook in blauwgroen dus, zoals bij Penicillium roqueforti.

“Slechts een klein deel van de schimmels in het geslacht Penicillium maakt daadwerkelijk penicilline, de schimmel in blauwe kaasjes dus niet.” Misschien maakt P. roqueforti toevallig nog wel andere antibiotica aan, merkt Dijksterhuis op. “Schimmels moeten in veel gevallen concurreren met bacteriën, daarom maken ze vaak bacteriedodende stoffen aan. Maar dat zijn dan zulke lage concentraties, dat er nog steeds geen gevaar is.”

Heb je een vraag voor de redactie van KIJK? Mail deze dan naar info@kijkmagazine.nl. Wie weet vind je vraag én antwoord de volgende keer in deze rubriek.