Hoe nodig zijn voedingssupplementen?
Eten of slikken?
Sommigen vinden dat je gewoon gezond moet eten. Anderen zweren bij een dagelijkse dosis voedingssupplementen. Hebben we om gezond oud te worden iets extra’s nodig, of niet?
Keukenkastjes staan er vol mee: bussen en pakken calcium, kalium, magnesium, selenium, cranberrycapsules, vitamines, visolie en wat al niet meer. Voedingssupplementen.
Elke dag innemen!
Is dat echt zo? Fabrikanten van dergelijke producten zullen geen mogelijkheid onbenut laten om u bang te maken of, de vriendelijke variant, u aan te sporen goed voor uzelf te zorgen en uw lichaam wat ‘extra ondersteuning’ te geven. Hebben ze gelijk?
Bewegen & gezond eten
“Er zijn in principe nauwelijks supplementen die je als gezonde 50+’er écht nodig hebt,” zegt Lisette de Groot, hoogleraar Voeding van de Oudere Mens bij de afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. Ze doet samen met een team van zo’n twintig wetenschappers onderzoek naar de gezondheidseffecten van voeding, voedingssupplementen, beweging en krachttraining bij mensen die niet meer zo piep zijn. Daarbij kijkt ze in het bijzonder naar spieren, botten en hersenen.
Onderzoek
Uit haar onderzoek blijkt dat je al een heel eind komt als je ‘gewoon’ gezond eet volgens de Schijf van Vijf (te vinden op Voedingscentrum.nl) en beweegt volgens de Nederlandse beweegnorm: dagelijks een half uur ‘matig intensief’. ‘Matig intensief’ betekent fietsen, wandelen, tuinieren of stofzuigen.
Te weinig groente
Maar ja, dóen mensen dat ook echt? Van de 55- tot 65-jarigen voldoet 71 procent aan de beweegnorm, van de 65+’ers ongeveer de helft (onderzoek uit 2014). Wat voeding betreft zijn de scores een stuk ongunstiger. Slechts 2 procent van de Nederlanders eet de aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente per dag; vrijwel iedereen eet niet meer dan de helft.
Visje erbij
Fruit zouden we ook twee keer zoveel moeten eten dan we doen. Verder eten Nederlanders gemiddeld maar één keer per twee weken vis; dat zou één keer per week moeten zijn.