In elke Zin beantwoordt hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does (1960) jouw levensvragen – groot of klein. Schroom niet, hij kijkt nergens van op.
Mark: Met een vriend gaat het niet goed. Denk ik. Hij zegt van wel, maar ik zie hoe hij lijdt onder een scheiding en het verlies van zijn baan. Ik vrees zelfs voor een depressie. Maar als ik erover begin, houdt hij niet alleen de boot af maar wordt hij zelfs vijandig. Ik wil hem graag helpen maar hij lijkt het niet te willen. Wat te doen?
Beste Mark,
Mannen vragen niet om hulp, ze kruipen in hun schulp. Wij mannen hebben al moeite om in een vreemde stad naar de weg te vragen laat staan dat we hulp vragen bij dingen die ons echt raken. Dit is een beetje een karikatuur natuurlijk. Maar een kern van waarheid zit er zeker in. Ik denk dat je je terecht zorgen maakt over je vriend. Zowel een scheiding als het verlies van een baan gaat mensen niet in de kouwe kleren zitten. Als het je dan ook nog min of meer gelijktijdig overkomt, staat je identiteit op de tocht. Dan kun je dus wel wat steun gebruiken.
Verschil
Misschien heb je gelijk dat je vriend depressief wordt of is. Niet makkelijk om over te beginnen – over zo’n vrouwenkwaal. Want dat is wat je overal leest: depressie komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Maar dat zijn dus nog steeds heel veel mannen. Mannen blijken depressie anders te uiten dan vrouwen. Bij mannen leidt depressie vaker tot agressie en wordt het vaker gedempt met alcohol of andere drugs. Dus die vijandigheid van je vriend zou zo maar een symptoom kunnen zijn.
Niet afhaken
Depressie wordt nog steeds met zwakte geassocieerd. Misschien helpt het om te weten dat zelfs een man als Winston Churchill meer dan eens ernstig depressief is geweest. Het kan de besten overkomen. Het belangrijkste dat je kunt doen is: niet afhaken. Zeg dat je het aan hem kunt zien. Ga liever langs dan dat je belt of mailt. Stel hem gerust dat heus niet iedereen het aan hem ziet maar jij kent hem toevallig goed. Bedenk of je tijd hebt om concrete hulp te bieden bij het doen van activiteiten die depressie tegengaan: sporten bijvoorbeeld. Of bij het uitzoeken van waar in zijn omgeving goede professionele hulpverlening zit, als dat nodig is.
Stuur hulp
Is het voor hem moeilijk om juist aan jou toe te geven dat het slecht gaat? Ziet hij tegen je op, ben jij maatschappelijk succesvoller? Het is misschien niet het allerbeste moment om je eigen zwakke kanten te tonen – of wel, maar voorkom dan dat daar alle aandacht naar uitgaat. Als je iemand anders op hem af wilt sturen omdat je denkt dat hij zich dan makkelijker openstelt, doe dat dan openlijk: laat die ander niet ontkennen dat hij of zij door jou gestuurd is.
Ten slotte, als je aarzelt om door te vragen omdat je denkt dat je dit probleem niet voor hem kunt oplossen: typisch een mannenkwaal. Niet elk probleem heeft meteen een oplossing, luisteren zorgt vaak al voor opluchting.
Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Je kunt je vragen ook stellen op twitter: @drdoeszietlicht