Waarom we nog altijd te veel suiker binnenkrijgen
Nederlandsers krijgen met gemiddeld 30 suikerklontjes per dag nog altijd te veel suiker binnen. 1,5 tot 2 keer de hoeveelheid die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt voorgeschreven. Waarom lukt het ons maar niet om te minderen met suiker? Zijn het de etiketten?
Verwarrende etiketten
Een etiket lezen is zo makkelijk nog niet. Wist je dat er maar liefst 50 verschillende namen voor suiker zijn? Deze kun je vinden op het etiket onder het kopje ingrediënten. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat alles dat op -ose, -siroop of -stroop eindigt een vorm van suiker is.
Naast informatie over de ingrediënten moet er op een etiket ook info over de voedingswaarde van het product staan. Onder het kopje ‘Koolhydraten, waarvan suikers’ vind je het suikergehalte per 100 gram of 100 milliliter. Is de hoeveelheid suiker 4 gram of meer? Dan zit er minstens 1 suikerklontje in.
Misleidende etiketten
Etiketten kunnen niet alleen verwarrend, maar ook misleidend zijn. De claim ‘suikervrij’ garandeert namelijk alleen dat het product niet meer dan 0,5 gram suiker per 100 gram of milliliter bevat. En ‘suikerarm’ betekent dat er per 100 gram nog steeds 5 gram suiker in een product kan zitten.
Vermeldt het etiket ‘zonder toegevoegde suikers’? Dan kunnen er wel degelijk suikers in het product zitten. Wat de fabrikant waarschijnlijk niet groots vermeldt is dat het product vol kan zitten met suikers die van nature aanwezig zijn in bijvoorbeeld fruit. Goed om te weten: je lichaam maakt geen verschil tussen natuurlijke suikers en toegevoegde suikers.
Minder suiker
Er zijn nog meer redenen waarom veel mensen te veel suiker binnenkrijgen. Het Diabetes Fonds roept de industrie op om minder suiker aan producten toe te voegen en het huidige aanbod gezonder te maken. Op www.halve-maatregelen.nl lees je hier meer over.