Romeo & Julia 2.0
Beleef het ballet uit China.
Mis deze kans niet en maak nú kennis met sprankelend, modern ballet uit China. Zin vloog naar het Oost-Aziatische land en sprak de choreografen van een ambitieus balletgezelschap: het Suzhou Ballet Theatre.
Binnenkort hoopt het Suzhou Ballet Theatre de harten van ons Nederlanders te stelen. En wel met een geheel nieuwe uitvoering van Romeo & Juliet. Architect Paul Andreu ontwierp in Suzhou (vlak bij Shanghai) een multifunctioneel kunst- en cultuurcentrum dat oogverblindend is. ’s Avonds branden er duizenden lichtjes op het gebouw die steeds van kleur veranderen. Er zitten operazalen in, bioscopen, galerieën. En er ligt een schitterende tuin bij. Dit is de thuishaven van de trots van Suzhou: het Suzhou Ballet Theatre. Jiabin Pan (1967), die dit balletgezelschap tien jaar geleden samen met zijn vrouw Ying Li (1968) oprichtte, is hier geboren en getogen. Toen zij 25 jaar geleden als succesvol danskoppel naar Amerika vertrokken om daar te gaan dansen, was Suzhou nog een kleine authentieke plaats met een paar honderdduizend inwoners. Pan: “Toen we in 2007 terugkeerden, was er zoveel bijgebouwd! Het is een miljoenenstad geworden.”
In deze stad werd Zin eind september uitgenodigd om naar de balletvoorstelling Romeo & Juliet te komen kijken. Een eigentijdse uitvoering met een Chinese touch die volgende maand naar Nederland komt. De Chinese choreografen bewerkten het befaamde, veel opgevoerde liefdesdrama van Shakespeare tot een energieke en moderne (zeker voor Chinese begrippen!) uitvoering. Zoiets heeft u nog nooit gezien! Het Suzhou Ballet Theatre is een gezelschap waar we vast nog veel van gaan horen.
Energiek & uptempo
Ying Li, een sympathieke en enthousiaste vrouw, vertelt gepassioneerd en met veel humor over hoe het is om zo intens met haar man samen te werken. Vroeger werkten ze samen als danser, nu als founders en choreografen van het Suzhou Ballet Theatre. “We zijn een goed team, hebben dezelfde visie.” Honderduit vertelt ze over dat China weliswaar een klassieke balletgeschiedenis kent maar dat er de laatste jaren veel gebeurt – niet in de laatste plaats door de opvoeringen van hun eigen ballet. En dat die Europa misschien ook wel nieuwe inspiratie opleveren. En over wat er zo bijzonder is aan deze uitvoe- ring van Romeo & Juliet. “Ik wil dat de dan- sers blíjven bewegen. Niet rustig aan de kant van het podium staan te wachten zoals je tegenwoordig vaak in balletten ziet. Bij ons ziet het er energiek uit. We houden het tempo er ook in bij het zwaardgevecht dat in het stuk zit. In andere uitvoeringen gaat het tempo dan omlaag: vechten met zwaarden is natuur- lijk gevaarlijker als je dat uptempo doet. Maar wij kiezen ervoor de dansers met hun blote handen te laten vechten.”
Balkonscène? Maanscène
“Er zijn wel verschillen met de westerse uit- voeringen van het stuk,” zegt haar man. “Zo is de balkonscène bij ons geen balkonscène. Technisch lukte het in ons theater niet om een balkon op te hangen. In Chinese sprookjes zit vaak een maan – de maan staat voor liefde, daarom vindt onze balkonscène plaats op een maan die we straks ook meenemen naar Nederland. Op sommige podia in Nederland past de maan niet, daar projecteren we er dan een.” Ying Li: “Als het doek opgaat, zie je in onze uitvoering een boom. Een boom staat in de Chinese cultuur voor leven. Maar we benoemen niet alleen de verschillen tussen de westerse en oosterse cultuur; het gaat ons juist ook om de overeenkomsten: het stuk gaat over de liefde en dat is onveranderd. Ballet als kunstvorm heeft geen taal nodig. Dat is een voordeel. Wij proberen mensen met ons ballet te raken. En als dat lukt, wordt de voorstelling een manier om mensen met elkaar te verbinden. Heel belangrijk in deze tijd.”
Jiabin Pan is zwijgzamer dan zijn vrouw. Als zij is uitverteld, zegt hij: “Ik hoop dat de mensen in Nederland onze voorstelling zullen waarderen.” Zij lacht naar hem en zegt: “Ik weet het wel zeker!”
Winnen
Wil jij kans maken op een bezoek aan deze voorstelling? Zin geeft gratis kaartjes weg! Klik hier om mee te doen. Je kunt ook gewoon kaartjes kopen via www.suzhouballet.nl.
Bekijk dit adembenemende filmpje van het Suzhou ballet:
China Suzhou Ballet Theatre Romeo&Juliet from Hermark Culture on Vimeo.
Of maak in dit filmpje kennis met de choreografen:
Ying Li and the Ballet from David Mahler on Vimeo.
TEKST: ALIDA DIJK | BEELD: JIABIN PAN EN SUZHOU BALLET THEATRE