Laat je niet uit het veld slaan deel 2
Omgaan met Diabetes type 2
Dit is deel 2 over hoe je om kan gaan met Diabetes type 2, begin hier met deel 1.
24 uursservice
Als je kampt met diabetes kun je met verschillende zorgverleners te maken krijgen. De huisarts of een gespecialiseerde huisartspraktijkondersteuner pakt in eerste instantie de zorg op. Pas als leefstijlaanpassingen en medicatie te weinig resultaat opleveren, wordt de zorg overgedragen naar het ziekenhuis, aldus De Deugd. In het ziekenhuis krijg je te maken met de internist en de diabetesverpleegkundige, die een vast aanspreekpunt vormt, meedenkt en in de gaten houdt aan welke hulp er verder behoefte is.
Chronisch
Zo kunnen er naast een diëtist en podotherapeut (een voetenspecialist) ook een medisch maatschappelijk werker of een psycholoog betrokken zijn. “De omgang met een chronische ziekte kan veel van iemand vragen. Soms overzie je het even niet meer of heeft iemand last van depressieve klachten, dan kan het fijn zijn om extra ondersteuning te krijgen.” De Deugd benadrukt dat het beloop van de ziekte en de zorgbehoeften per persoon verschillen.
Controle
Doorgaans zien de internist en diabetesverpleegkundige iemand tweemaal per jaar, maar bij problemen wordt het contact intensiever. Tussendoor zijn de diabetesverpleegkundigen dagelijks telefonisch en per mail bereikbaar, voor mensen met een insulinepomp is er een 24 uursservice. “We gaan steeds meer richting zorg op maat,” beaamt Hanneke Dessing. “Hoe vaak een controleafspraak nodig is kan bijvoorbeeld afhangen van leeftijd, maar ook van hoe stabiel de bloedwaarden zijn.” Dankzij controles worden verslechteringen steeds vaker tijdig opgemerkt en aangepakt. “Zo worden de ogen eens in de één à twee jaar gecontroleerd op kleine bloedingen, waarop laseren een mogelijke ingreep kan zijn. Regelmatig de pedicure bezoeken kan ook nuttig zijn, voor het ontdekken van kleine wondjes aan de voeten die bij diabetes vaak snel verergeren.”
Vingerprikje
Met diabetes valt goed te leven, maar zorgvuldig zelfmanagement is daarbij erg belangrijk. “Diabetes type 2 is een soort wolf in schaapskleren, de klachten kunnen geleidelijk toenemen. Daardoor wordt de ziekte vaak onderschat, terwijl op de lange termijn ernstige complicaties kunnen optreden zoals oog- nier- en hartproblemen,” waarschuwt Dessing. Probeer daarom naast de reguliere controles ook zelf op alarmerende signalen te letten, zoals veel dorst, wazig zien of vermoeidheid. Mocht je dat constateren, dan is het verstandig om de bloedsuiker te controleren. Dit kan door zelf met een vingerprikje te meten of door bij de huisarts bloed te laten prikken.
Alles kan
Elma van Geest onderschrijft het belang van bewustzijn en kennis. “Het belangrijkste is dat je zelf eerst goed begrijpt wat diabetes inhoudt, wat bijvoorbeeld de invloed is van koolhydraten eten op je suikerniveau.” Daarnaast benadrukt ze het belang van goed voor jezelf zorgen en monitoren hoe het gaat, óók als je even wat minder goed in je vel zit. Naast de gesprekken met een psycholoog heeft ze daarin veel steun gehad aan haar diabetesverpleegkundige. Elma raadt dan ook aan om een verpleegkundige te zoeken met wie het echt klikt. “Niets is te gek om met haar te bespreken, dat is heel belangrijk.”
Nog meer weten over suiker? We hebben een aantal wist-je-datjes voor je verzameld en op een rijtje gezet. Diabetes voorkomen? 6 tips die uitleggen hoe je dat doet.